Deseterica naših junakov − izbiramo Delovo osebnost leta

Finaliste je izbralo uredništvo, zmagovalca oziroma zmagovalko pa boste bralci. Razglasitev bo 4. januarja 2016.

Objavljeno
08. december 2015 19.47
Andrej Gnezd v Ljubljani, 16. junija 2015
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Ko so bralci za Delovo osebnost leta lani izbrali najmočnejšo prostovoljno silo v Sloveniji, je njihov predstavnik povedal: »Gasilci smo ljudje, ki za svoje delo ne potrebujemo plačila. To delamo s srcem. Naše plačilo je hvaležnost ljudi.«

Tudi letos smo v uredništvu poiskali ljudi s srcem, ljudi, ki smo jim lahko hvaležni, deseterico, ki ji brez sramu lahko rečemo tudi junaki iztekajočega leta 2015.

Časnik Delo tako začenja že 26. krog izbiranja osebnosti leta zapored. Tokrat vam predstavljamo izbor uredništva, deset dni bomo objavljali portrete finalistov; prvega že danes, vsak dan pa tudi pogovor z njimi v Delovi spletni izdaji.

Končni izbor bo v rokah bralcev. Do prvega imena letošnjega leta bomo prišli s spletnim glasovanjem (19.decembra bo objavljena spletna glasovnica) in javnomnenjsko anketo.

Razglasitev bo 4. januarja v Narodni galeriji, kjer bomo laskavi naslov podelili tistemu, ki bo nasledil Gasilsko zvezo Sloveniji, sekretarko Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin, Ano Lukner, dobrodelno »Zvezdico«, Iva Boscarola, Borisa Pahorja in številne druge vse do leta 1990.

***

Uredništvo je izbralo naslednje kandidate ...

 

Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke. Pod njegovim vodstvom je podjetje odprlo dve pomembni naložbi; Sintezo 1 v Krškem in Notol 2 v Novem mestu. Ne gre samo za največjo investicijo v zgodovini podjetja, ampak tudi največjo naložbo v slovenski industriji v zadnjih letih.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

***

Uroš Dokl, doktorski študent sociologije in humanitarec iz Maribora, ki ni mogel ostati doma in nemo opazovati, kako razpada njemu ljuba Sirija. In tako je nastal projekt Jakob, ki v Turčiji skrbi za sirske otroke.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

***

Andrej Gnezda, filozof in teolog, ki je motor nevladnega nasprotovanja razvpitim prostotrgovinskim sporazumom TTIP, CETA in TISA, in je torej varuh javnega interesa, ne kapitala.

Foto: Leon Vidic/Delo

***

Imre Jerebic, ki vodi največjo versko dobrodelno organizacijo pri nas, Slovensko Karitas, v okviru katere deluje skoraj deset tisoč prostovoljcev. Prvega maja letos je praznovala četrt stoletja svojega obstoja.

Foto: Tomi Lombar/Delo

***

Dr. Edvard Kobal, doktor kemije, direktor Slovenske znanstvene fundacije, neutrudni promotor in popularizator znanosti ter vztrajni navduševalec mladih za študij znanosti.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

***

Skupina Laibach, ki se 35 let ukvarja z vprašanji umetnosti in totalitarizma. Avgusta letos je nastopila v Pjongjangu, prestolnici Severne Koreje, in z gostovanjem v deželi dinastije Kim vzbudila zelo veliko pozornost svetovne javnosti.

Foto: Miha Fras


***

Tina Maze, ki se je v svoji morda zadnji sezoni v karieri okitila z dvema zlatima kolajnama na SP v Vailu, drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala in tremi tretjimi mesti v skupnem seštevku posameznih disciplin svetovnega pokala.

Foto: Tomi Lombar/Delo

***

Faila Pašić Bišić, direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice, nevladne organizacije, ki deluje na področju izobraževanja, humanitarnosti, pomoči migrantom in drugim deprivilegiranim skupinam.

Foto: Jure Eržen/Delo

***

Jure Poglajen iz humanitarnega društva Adra, ki je z Davidom Zorkom na grški otok v bližini Turčije odšel kot turist, potem pa čez noč postal prostovoljec in kot zdravnik pomagal beguncem iz Sirije, Afganistana, Iraka, Somalije in še od kod.

Foto: Tomi Lombar/Delo

***

Ciril Zlobec, devetdesetletni pesniški starosta, ki je prepričan, da je ljubezen dostopna vsakomur, če se zna boriti zanjo. Z verzi o ljubezni in življenjsko zgodbo, v kateri ni bilo malo bolečine, a je v njej vedno znova zmagovala ljubezen, navdihuje številne generacije.

Foto: Roman Šipić/Delo