Desetina triletnikov s preveč svinca v krvi

V Zgornji Mežiški dolini sanacijski ukrepi uspešni, rezultati analiz pa so podobni lanskim.

Objavljeno
31. oktober 2011 16.06
Posodobljeno
31. oktober 2011 21.35
Li. K./STA
Li. K./STA

RAVNE NA KOROŠKEM – Rezultati analiz odvzetih vzorcev krvi triletnikov v Zgornji Mežiški dolini kažejo, da jih ima desetina previsoko vsebnost svinca v krvi. Rezultati še niso dokončni, za zdaj pa kažejo podoben rezultat kot lani, iz katerih lahko sklepamo na uspešnost izvajanih sanacijskih ukrepov, pravi Matej Ivartnik iz Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem.

Vsebnost svinca padla s 85 na 10 odstotkov

Gre za analize krvi triletnikov, ki so se odzvali na povabilo ZZV Ravne v začetku oktobra, ko so jemali kri tudi devetletnikom iz občin Mežica in Črna na Koroškem. Leta 2004 je namreč prekoračeno vsebnost svinca v krvi imelo 85 odstotkov triletnikov iz zgornje Mežiške doline, po začetku izvajanja sanacijskih ukrepov leta 2008 pa je nato v letih 2008 in 2009 ta delež padel na 18 odstotkov, zadnji dve leti pa na okoli 10 odstotkov.

Sredstva tudi za otroško prehrano

Okoljske sanacijske ukrepe izvajata občini Črna na Koroškem in Mežica. Skupno je za to namenjeno milijon evrov. Občini večino sredstev namenjata za preplastitve makadamskih površin zaradi omejitve dvigovanja s svincem obremenjenega prahu. Sredstva namenjata tudi zamenjavi zemljin na območjih, kjer se gibljejo otroci, del sredstev pa je namenjen varovalni prehrani otrok v šolah.