Desus in zveza upokojencev sta zakopali sekiro

Karl Erjavec je po pogovoru s predstavniki Zveze društev upokojencev napovedal, da se bo stranka v prihodnje z zvezo posvetovala o vseh pomembnejših vprašanjih.

Objavljeno
06. oktober 2009 17.27
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Desus in zveza društev upokojencev (Zdus) sta se, kot kaže, spravili. Vsaj tako je soditi po pomirjujočih izjavah, ki sta jih novinarjem namenila predsednik stranke Karl Erjavec in predsednica zveze Mateja Kožuh Novak. Erjavec si je vzel čas in obiskal sedež zveze, kjer je predstavnikom upokojencev razložil, zakaj je Desus v koaliciji popustil in namesto polnega privolil v polovično usklajevanje pokojnin s povprečnimi plačami, kar je tako razburilo upokojence, da so začeli govoriti o referendumu in uličnih protestih. A Mateja Kožuh Novak Desusa še vedno nima za svojo stranko, nekaj pikrih pa sta oba z Erjavcem namenila predsedniku vlade Borutu Pahorju, ker si ta ni vzel časa, da bi upokojence sprejel in se z njimi pogovoril o zamrznitvi.

 

Upokojence je vznemirila odločitev Desusa, ki je prejšnji teden na seji vlade o proračunih za leti 2010 in 2011 pristala na polovično uskladitev pokojnin s povprečno plačo v prihodnjem letu. Poteza Desusa je tako razjezila nekatere upokojence, da so ti začeli razmišljati tudi o referendumu, ki pa ga za zdaj ne bodo poskusili organizirati, je včeraj odločil upravni odboru Zdusa. »Referendum za katerega bi zapravili bistveno več, kot bi prihranili z delno zamrznitvijo pokojnin, bi bil nesmiseln,« je po spravnem sestanku dejala Kožuh Novakova, ki pa ni izključila nadaljnih aktivnosti zveze, saj jih, kot je dejala, upokojenci vsak dan pozivajo, naj grejo na ulice, ker ne zmorejo več.
Erjavec je po enournem sestanku povedal, da je prav, da je »prišlo do ponovnega dialoga, potem ko smo se razšli, ker je Desus podprl delno zamrznitev pokojnin«. Predstavnikom zveze je pojasnil, v kakšnem položaju se je znašla vlada in o »čem sem se moral pravzaprav odločati, ko sem pristal na polovično usklajevanje pokojnin s plačami«. Erjavec ne pričakuje referenduma ali upokojenskih demonstracij, ker se vsi zavedamo, da je situacija v državi zelo težka. S Kožuh Novakovo sta se dogovorila, da se bodo v prihodnje posvetovali o vprašanjih, ki zadevajo upokojence, predsednica Zdusa pa je dodala, da upa, da so s stranko upokojencev naredili korak naprej in da bodo v prihodnje bolje sodelovali. »Čeprav se je Erjavec skušal opravičevati, da se je sam odločil, ker je bil v taki situaciji, si moder politik vzame čas in se posvetuje, poglejte kako delajo v Združenih narodih,« je bila kljub spravljivim tonom do stranke kritična Kožuh Novakova. Oba z Erjavcem sta s prstom pokazala tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja, saj po Erjavčevem mnenju do takšnih napetosti ne bi prišlo, če bi »predsednik vlade opravil predhoden pogovor s civilno družbo«. »Premier Pahor se pač obnaša kot premier Pahor, saj nas ni niti sprejel, ko smo predlagali, da se dobimo,« je dodala Kožuh Novakova.