DeSUS morda na predsedniške volitve s svojim kandidatom

Najmanjša koalicijska stranka DeSUS si bo prizadevala, da bo na jesenskih predsedniških volitvah nastopila s svojim kandidatom. Bi pa za predsednika podprli tudi Janeza Drnovška.

Objavljeno
20. februar 2007 18.45
Seja izvršnega odbora DeSUSa
Ljubljana - Najmanjša koalicijska stranka DeSUS si bo prizadevala, da bo na jesenskih predsedniških volitvah nastopila s svojim kandidatom, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora stranke napovedal njen predsednik Karl Erjavec. Kot je pojasnil, z morebitnim kandidatom, čigar imena še ni želel izdati, pogovori že potekajo. Če pa stranka upokojencev na predsedniških volitvah svojega kandidata ne bi imela, bi podprla morebitno ponovno kandidaturo aktualnega predsednika Janeza Drnovška.

Erjavec sicer nima nobenih podatkov, da Drnovšek namerava ponovno kandidirati. Se pa namerava s predsednikom republike sestati in mu sporočiti, da ima podporo stranke, če DeSUS ne bo imela svojega kandidata.

Člani izvršnega odbora so danes razpravljali tudi o delu poslanske skupine DeSUS in predsednika stranke. Kot je pojasnil Erjavec, izvršni odbor v celoti podpira tako predsednika kot poslansko skupino, njegovi člani pa so še posebej pozdravili odločitev, da ne podpišejo aneksa k protokolu koalicijskih poslanskih skupin, po katerem koalicijski poslanci v primeru koalicijsko neusklajenih zakonov ne bi več smeli obstruirati dela delovnih teles in sej državnega zbora. Erjavec je še pojasnil, da je DeSUS v primeru sprejetja tega aneksa napovedala izstop iz koalicije.

Tudi o koncesijah v zdravstvu

Izvršni odbor je danes razpravljal tudi o koncesijah v zdravstvu in sklenil, da bo DeSUS podprla zakon le pod določenimi pogoji. Tako bi morali predlagatelji iz zakona izvzeti institut svobodnega zdravnika, pred sprejemom pa mora biti pripravljen nacionalni program zdravstva ter določena javna mreža zdravstvenih storitev. Izvršni odbor DeSUS ima tudi pripombe na predvideno dedovanje koncesij.

Na današnji seji so člani izvršnega odbora sprejeli tudi izjavo, s katero protestirajo proti besedam italijanskega predsednika Giorgia Napolitana glede fojb. Po Ejavčevem mnenju Napolitanova izjava ni točna, saj je ravno fašizem izvajal nasilje nad Slovani.

Povišanje pokojnin posledica spremenjene zakonodaje

Erjavec je spomnil tudi na nedavno povišanje pokojnin, ki so posledica spremenjene zakonodaje. DeSUS ob tem zavrača očitke, da lahko pokojninski sistem ogrozi dolgoročno stabilnost javnih financ ter da pokojninska reforma sploh ni bila opravljena.

Izvršni odbor DeSUS je že junija lani predsedniku vlade Janezu Janši predlagal, da državnega sekretarja v njegovem kabinetu in nekdanjega predsednika DeSUS Antona Rousa razreši s funkcije. Premieru so poleg tega ponudili tri nove kandidate, a do zamenjave še vedno ni prišlo, za kar Erjavec ne pozna razloga. Če pa zamenjave tudi v prihodnje ne bo, bo DeSUS Janši predlagala, naj enemu izmed njihovih kandidatov ponudi mesto državnega sekretarja, je napovedal Erjavec.

O vseh temah, ki jih je danes obdelal izvršni odbor, bo razpravljal še svet stranke, ki se bo sešel 28. februarja.