Desus ne podira sprememb volilne zakonodaje

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs poslancev Desusa na današnjem sestanku glede volilne zakonodaje ni uspela prepričati. Kot je dejal Matjaž Zanoškar, se namreč s predlogom ministrstva ne strinjajo. Na sestanku je beseda sicer tekla še o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije.

Objavljeno
02. februar 2011 20.13
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Zanoškar je za STA pojasnil, da so se glede zakona o nezdružljivosti funkcije usklajevali in se bodo verjetno tudi uskladili. Kot je dejal, bodo sami še zahtevali, da se zakon razširi še na druga področja in funkcije, denimo profesorje.

Glede predloga sprememb volilne zakonodaje pa so si poslanci Desusa enotni, da takega, ko je sedaj, ne bodo podprli, je poudaril Zanoškar. Pripombe na ukinitev volilnih okrajev, ki se pojavlja med predlogi, je imel sicer Desus že prej, uvedbo predlaganega absolutnega preferenčnega glasu pa naj bi podprli.

Sicer današnja Zanoškarjeva izjava nekoliko spodkopava pričakovanje ministrice po torkovem kolegiju prvakov vladnih strank in vodij koalicijskih poslanskih skupin pri predsedniku vlade. Ministrica je po kolegiju dejala, da spremembe zakona o volitvah v DZ uživajo podporo predsednikov koalicijskih strank, ob tem pa je napovedala, da bo predloge predstavila še poslanskim skupinam in izrazila pričakovanje, da bo koalicija enotna.