Devet bolnišnic potrebuje skupno 18,1 milijona evrov

Ob koncu leta bodo bolnišnice predvidoma beležile 11,5 milijona evrov minusa.

Objavljeno
17. september 2013 19.14
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Ministrstvo za zdravje je prejelo vloge za likvidnostna posojila ter predloge sanacijskih načrtov vseh devetih bolnišnic, ki so v avgustu izrazile namero po zadolževanju. Po preverjanju formalne popolnosti vlog bodo predvidoma v enem tednu vloge preverili tudi vsebinsko, so za STA sporočili z ministrstva.

V avgustu so namero po zadolževanju izrazile splošne bolnišnice Murska Sobota, Slovenj Gradec, Izola, Jesenice, Ptuj, Novo mesto, Bolnišnici Sežana in Topolšica ter Center za zdravljenje otrok Šentvid pri Stični. Skupno naj bi potrebovale 18,1 milijona evrov.

Da bi lahko dobile posojilo iz državne zakladnice, se morajo bolnišnice prej vključiti v sistem enotnega upravljanja s prostimi denarnimi sredstvi v okviru enotnega zakladniškega računa.

V petek je bilo v uradnem listu objavljeno, da so se v ta sistem vključile štiri od bolnišnic, ki so zaprosile za posojilo - to so Bolnišnica Sežana, splošni bolnišnici Jesenice in Izola ter Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični.

Splošne bolnišnice Brežice, Murska Sobota in Slovenj Gradec ter Psihiatrična bolnišnica Vojnik so bile v ta sistem vključene že prej. Od teh bolnišnici Brežice in Vojnik ne načrtujeta zadolževanja, pač pa upravljata s svojimi sredstvi preko računa pri državni zakladnici.

V prvem polletju je pozitivno poslovalo osem bolnišnic, negativno pa 18 bolnišnic. Poslovanje bolnišnic se poslabšuje zaradi negativnega denarnega toka, prav tako se neplačane obveznosti z daljšimi zapadlimi roki povečujejo. Ob koncu leta bodo bolnišnice predvidoma beležile 11,5 milijona evrov minusa.

Ker je likvidnostno stanje nekaterih bolnišnic tako slabo, so jim dobavitelji grozili z blokado računov. Zato so se na sestanku z ministrom za zdravje dogovorili, da bi lahko likvidnostne težave kratkoročno reševali s posojili iz državne zakladnice. Posojilo bodo bolnišnice morale odplačati v enem letu, zato so tudi morale pripraviti konkretne sanacijske načrte.