Dež do sobote, nevarnost plazov

Predvidoma v noči na soboto in v soboto čez dan bodo reke predvsem na vzhodu in jugu države ponovno začele naraščati.

Objavljeno
11. september 2014 22.47
Zemeljski plazovi in posledice katastrofalnih poplav v vasi Krupanj v Srbiji 30.julija 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Obilno deževje še vedno povzroča težave. Vremenoslovci opozarjajo, da bo pogosto deževalo še do vključno sobote. Predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji bodo v prihodnjih dneh močneje narasli nekateri vodotoki. Zaradi precejšnje namočenosti tal se lahko sprožijo tudi novi zemeljski plazovi, nedavne že sanirajo.

Plaz, ki se je v torek utrgal v Skornu pri Šoštanju, sicer še vedno ogroža tri od petih hiš, zato so se stanovalci izselili, v drugi dve hiši pa bi se sicer lahko vrnili, a so se odločili počakati še nekaj dni. 

Iz hiše odpeljali več sto kamionov blata

Gasilci so razmočen teren sicer začasno zaščitili, vendar bi se ob močnejšem dežju lahko sprožil tudi nov plaz. Območje pregledujejo geologi, družine iz najbolj ogroženih hiš pa bodo tudi to noč morale prespati pri sorodnikih. 

Delavci iz dvorišča ene od tamkajšnjih družin so morali odpeljali več kot sto kamionov blata, kamenja in polomljenih dreves. Družina je ključe nadomestnega stanovanja že dobila.

Tudi v Štravberku pri Otočcu v novomeški občini, kjer je močno deževje v sredo sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, že sanirajo posledice plazu. Stanovalci živijo pri bližnjih sorodnikih, danes pa so jih obiskali tudi predstavniki območnega Rdečega križa.

Po besedah poveljnika regijske Civilne zaščite (CZ) za Dolenjsko in Belo krajino Klemna Goršeta plaz še ni stabilen, vendarle pa se počasi umirja. Ustrezne službe skrbijo za njegovo odvodnjavanje, nadzor nad stanjem pa je prevzela CZ Mestne občine Novo mesto.

Iz spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje, pa se je okoli 18.30 sprožil manjši zemeljski plaz v Škalcah pri Slovenskih Konjicah. Zemeljski plaz pa se je okoli 19. ure sprožil tudi v Brodnicah pri Rimskih Toplicah.

V soboto bodo reke še naraščale

Na Agenciji za okolje (Arso) opozarjajo, da do večera in v prvem delu noči na petek lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki po vsej Sloveniji. Predvidoma v noči na soboto in v soboto čez dan bodo reke predvsem na vzhodu in jugu države ponovno začele naraščati. Na teh območjih so možna razlivanja.

Sicer bo danes ponoči in v petek pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, pogosteje v vzhodni polovici Slovenije. Ob morju bodo tudi nevihte. Na Primorskem bo ponoči in v petek zjutraj občasno delno jasno, pihala bo šibka burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 16, najvišje dnevne od 12 do 17, na Primorskem do 22 stopinj Celzija, so še zapisali na spletni strani Arsa.