Dijaki Gimnazije Franceta Prešerna bodo brali Delo

Delo je kranjski srednji šoli podarilo enoletno naročnino za branje na tablicah in telefonih.

Objavljeno
16. september 2014 16.39
digi dostopi, srednje šole
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Šest oddelkov četrtega letnika oziroma 170 dijakov Gimnazije Franceta Prešerna bo od danes naprej pri pouku podjetništva in ekonomije brezplačno dostopalo do digitalnih vsebin Dela in njegovih prilog.

Gimnazija na kranjskem Zlatem polju je bila na razpisu izbrana kot ena od treh srednjih šol, katerim se je Delo ob svoji 55-letnici odločilo podariti 30 dostopnih gesel za Delove digitalne platforme. Darila so, kot je povedala ravnateljica Mirjam Bizjak, zelo veseli, in dodala, da so sicer že doslej pri pouku ekonomije analizirali članke iz gospodarstva, zdaj pa jim bodo dostopni tudi najbolj aktualni.

Urednik spletnega Dela Andrej Miholič je na slovesni podelitvi v atriju šole izrazil upanje, da bo prav uporaba Delovih digitalnih vsebin pomagala mladim nadgrajevati znanje. Na vas pa računamo tudi kot na bralce, da nam boste povratni vir informacij in morda v prihodnosti tudi sodelavci, je dejal.

"Mladi so tako drugačni kot smo bili nekoč mi ... Priznam, jaz sem pri branju časopisa konservativna. Zjutraj je to zame kakor obvezni obred. Pred sabo imam papirnati časopis in vedno ga začnem listati od sprednje do zadnje strani. Vem, gre za nov čas, čas tehnoloških novosti, in premalo se zavedamo, da se z ukinjanjem pisane besede ukinja tudi domišljijo, je menila profesorica zgodovine Irena Rahotina.

Dijaka Klara, ki je na podelitvi igrala na flavto, in Blaž, ki je sošolce razveselil z igranjem tanga na kitari, sta pojasnila, da sta v časopisih pozorna na naslove. "Če me pritegne, potem berem. No, najbolj pa me zanima šport," je dodal Blaž.

Tudi dijakinje Vesna, Lea, Sara, Leja in Tjaša so povedale, da le občasno prelistavajo dnevne časopise, saj informacije dobijo na spletu, ter da nimajo točne teme, ki bi jih zanimala. Tjaša je v nadaljevanju priznala, da še najbolj sledi družabni sceni, Leja športnim informacijam, Sara pa zdravstvenim nasvetom in receptom. Lea je v smehu povedala, da je "zasvojena" s kroniko in da pogosto bere Slovenske novice. "Preberem jih od začetka do konca, s karikaturo vred. Zanimajo me nesreče, kronika ..." je dejala.

Matej je razložil, da ga zanima šport in da običajno bere Ekipo, Miha pa je bil edini med našimi mladimi sogovorniki, kjer imajo doma naročeno tiskano Delo. "Res berem in vsak dan preberem vsaj vse o športu in gospodarstvu," je razložil. Mojca pa je povedala, da bere Delo pri babici in dedku, ker sta nanj naročena, na vprašanje, kakšne vsebine, pa je odvrnila, da ni izbirčna in da vse po vrsti ...