Dijaki začenjajo splošno maturo z esejem Človek v svetu

Zunanje preverjanje znanja oziroma nacionalno preverjanje znanja se je začelo tudi za osnovnošolce 6. in 9. razredov.

Objavljeno
06. maj 2014 11.00
Slovenija, Ljubljana, 07.Maj2011, Matura, izpit iz Slovenščine. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Z esejem iz maternega jezika se za 8037 dijakov na 85 gimnazijah danes začenja spomladanski rok splošne mature. Osnovnošolci 6. in 9. razredov pa bodo pisali nacionalno preverjanje znanja.

Za učence 6. razredov je preverjanje obvezno z letošnjim šolskim letom, medtem ko je bilo prej prostovoljno.

Tematski sklop za maturitetni esej pri slovenščini oziroma italijanščini ali madžarščini kot maternem jeziku letos nosi naslov Človek v svetu, obsega pa besedila Hamlet Williama Shakespeara, Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, Fiziki Friedricha Dürrenmatta in Veliki briljantni valček Draga Jančarja.

Drugi del pisnega izpita iz maternega jezika bodo dijaki pisali 2. junija. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo na vrsti 31. maja in v prvi polovici junija. 7. junija bo potekal pisni izpit iz matematike, med 3. in 13. junijem pa pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo izvedeni med 15. in 23. junijem.

Za osnovnošolce pa se danes začenja nacionalno preverjanje znanja. Nanj se je prijavilo 34.818 učencev, od tega 17.701 iz 6. razredov, 17.117 pa iz 9. razredov. Preverjanje bo opravljalo tudi 91 učencev 6. razredov in 92 učencev 9. razredov v programu nižji izobrazbeni standard.

Z uspehom na nacionalnem preverjanju znanja bodo učenci 9. razredov seznanjeni 2. junija, učenci 6. razredov pa 9. junija.

Dijaki bodo z uspehom na spomladanskem roku splošne mature seznanjeni 14. julija. Isti dan bo Državni izpitni center ob razglasitvi rezultatov maturantom omogočil dostop do ocen po spletu.

Na spomladanskem roku je sicer splošno maturo v zadnjih letih uspešno opravilo od 84 do 87 odstotkov prijavljenih kandidatov, na letni ravni pa od 86 do 89 odstotkov dijakov.