Direktor agencije za civilno letalstvo Kotnik razrešen

Do razrešitve je prišlo po balonarski nesreči, ki je terjala šest življenj. Posle bo za šest mesecev prevzel Mirko Komac.

Objavljeno
20. september 2012 20.58
Posodobljeno
20. september 2012 21.02
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Vlada je na današnji seji z mesta direktorja Javne agencije za civilno letalstvo RS (CAA) predčasno razrešila Bruna Žiga Kotnika. Za vršilca dolžnosti direktorja je do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev, imenovala Mirka Komaca, poroča STA.

Kot so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada pri razrešitvi Kotnika upoštevala odločitev sveta CAA.

Ta je namreč v sredo na podlagi ugotovitev nadzora nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela agencije, ki ga je opravilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije ter negospodarnega in nevestnega ravnanja vladi predlagal predčasno razrešitev Kotnika.

Zaradi zagotovitve nemotenega delovnega procesa CAA je vlada za vršilca dolžnosti direktorja s petkom imenovala sedanjega vodjo sektorja za regulativo in mednarodne standarde v direktoratu za promet pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor Komaca, ki je seznanjen s področjem dela agencije. Ta bo lahko na čelu CAA najdlje šest mesecev.

Do razrešitve Kotnika je sicer prišlo po tragični avgustovski nesreči. Protikorupcijska komisija je že junija ugotovila, da agencija pod Kotnikovim vodstvom ne izvaja učinkovitega nadzora varnosti zračnega prometa.

Zaradi tega bi državnemu pravobranilstvu lahko celo predlagala, da je agencija oziroma njen direktor odškodninsko odgovoren za avgustovsko nesrečo balona, v kateri je umrlo šest ljudi, več pa je bilo tudi ranjenih. Kotnik bi tako moral v primeru tožb ponesrečenih in svojcev umrlih v balonarski nesreči sam poravnati odškodninske zahtevke tožnikov.

Poleg tega komisija Kotniku očita mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti na agenciji, ta primer pa že preiskuje tudi policija. Sporni naj bi bili tudi posli Kotnikovega nekdanjega podjetja Ceris IT s Kontrolo zračnega letenja.

Kotnik je vse očitane kršitve sicer zavrnil, češ da so izražene z namenom blatenja agencije.