Direktor šempetrske bolnišnice zaradi gonje odstopa

Žiberno so obtožili korupcijo, konec marca tudi nepotizma in klientelizma.

Objavljeno
25. september 2014 19.44
Darko Žiberna
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Šempeter pri Gorici – Direktor šempetrske bolnišnice in nekdanji sekretar na ministrstvu za zdravje dr. Darko Žiberna je napovedal svoj odstop. »Zakaj kot direktor odstopam ob tako dobrih poslovnih rezultatih? Moj odstop je javni protest proti medijsko anonimkarski gonji proti bolnišnici, določenim osebam in meni kot direktorju,« je včeraj v izjavi za javnost pojasnil Žiberna.

Po besedah dr. Darka Žiberne je bila šempetrska bolnišnica prvo polovico tega leta tako po delovnem programu kot finančnem izkazu najboljša med vsemi splošnimi bolnišnicami. »Tako dober poslovni rezultat je vredno pohvaliti tudi zaradi dogodkov, ki jih označujem kot medijsko anonimkarsko gonjo, kjer njihov cilj ni bil namenjen pomoči bolnišničnemu poslovanju, ampak nasprotno,« poudarja Žiberna.

Z obremenilnim gradivom ni bil seznanjen

Opozarja, da je reševanje legitimnih vprašanj iz bolnišničnega poslovanja na medijsko anonimkarski način in ne na podlagi obravnave pred pristojnimi državnimi in bolnišničnimi organi v popolnem nasprotju z njegovim vrednostnim sistemom. Prav tako kot tudi, »da se poskuša najprej nekoga oblatiti in javno diskriminirati, nato pa naknadno pridobiti dokaze«. Direktor bolnišnice pravi, da v vsem tem času ni bil seznanjen niti z enim samim pisnim obremenilnim gradivom.

Žiberna je prepričan, da se z njegovim odstopom v bolnišnici vzpostavlja možnost prevetritve vodilnih in vodstvenih delovnih mest. Pred svetom zavoda pa je po njegovem zahtevna naloga izbire sposobne osebe za direktorja, saj se »lahko kaj hitro zgodi, da se bo moral ukvarjati z realnimi problemi iz poslovanja bolnišnice (izgube, nedoseganje plana dela in revoltom nezadovoljne množice zaposleni) in ne navideznimi, kot so izjave za rumeni tisk in anonimna blatenja brez dokazov«. Svet zavoda se je po njegovi oceni v tem letu ukvarjal predvsem z zadnjim.

Očitki o korupciji pri naročanju zdravil

Za predsednico sveta zavoda Elviro Šušmelj odločitev direktorja ni tako nepričakovana. »Največja težava so bili slabi odnosi,« pravi Šušmeljeva in s prstom kaže na prevelika nesoglasja med Žiberno in njegovimi najbližjimi sodelavci. O tem, kaj jim je botrovalo, ni hotela ugibati.

Februarja so Žiberni očitali korupcijo pri naročanju zdravil. Bolnišnica jih namreč v veliki meri nabavlja prek podjetja Gopharm (od leta 2003 do leta 2014 za več kot deset milijonov evrov), ki ga vodi hči vodje bolnišnične lekarne Metke Štefančič.

Konec marca so ga v anonimnem pismu ministrstvu za zdravje obtožili še nepotizma in klientelizma, ker da je prilagodil sistematizacijo delovnih mest, da je ustrezala izobrazbi in izkušnjam njegove hčere: »Načrte mu je nato prekrižalo, da zbornica ni izdala odločbe o odobritvi hčerkine specializacije, vendar ga tudi to ni ustavilo pri zaposlitvi hčerke«. Žiberni so očitali še, »da za odvetniške storitve najema odvetniško pisarno, v kateri je zaposlena njegova druga hči«.

Šušmeljeva je včeraj za Delo povedala, da se pristojni organi že ukvarjajo z obtožbami. Pravi, da je delovna inšpekcija nadzor že končala in prepoznala spornost hčerine zaposlitve. »Toda razveljavitve postopka ni zahtevala, temveč direktorju izrekla finančno globo. Ta se je na takšno odločitev že pritožil. Ministrstvo za zdravje medtem upravnega nadzora poslovanja bolnišnice še ni končalo, prav tako še tečejo postopki pred KPK.