Direktorica pod vprašajem trdo dela

Odločitev višjega sodišča o začasni odredbi glede zadržanja imenovanja direktorice celjske bolnišnice bo znana v kratkem.

Objavljeno
17. marec 2018 20.09
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Sodni register je ta teden Margareto Guček Zakošek vpisal kot zakonito zastopnico Splošne bolnišnice Celje (SBC). To je storil kljub začasni odredbi o zadržanju njenega imenovanja, o kateri po ugovoru SBC odloča višje sodišče. Guček Zakoškova medtem menda že prerazporeja sodelavce, kar v bolnišnici zanikajo.

Po zakonu o interventnih ukrepih glede sanacijskih uprav so se v SBC poslovili od štirih pomočnikov direktorice, tudi tehničnega direktorja. V njegovo pisarno naj bi prišel dosedanji vodja tehnične službe v bolnišnici, svetnik SMC v Celju in nekdanji kandidat SMC za direktorja bolnišnice Dejan Žohar. Kot so sporočili iz bolnišnice, prav on vodi celoten investicijski proces nadomestne novogradnje, ki bo v prihodnjih letih ena največjih investicij v zdravstvu v državi. Da bi Žohar sodeloval pri tem projektu kot vodja investicije, doslej ni bilo znano.

Ne glede na to, kdo je vodja, pa za nadaljevanje pripravljalnih del SBC nujno potrebuje sklep ministrstva za zdravje, ki ga pričakujejo v kratkem. Z ministrstva nam niso odgovorili, ali bodo sklep sprejeli do konca mandata.

Medtem v bolnišnici čakajo na odločitev višjega sodišča o ugovoru zoper začasno odredbo, ki predvideva tudi kazen 2000 evrov za vsak dan, ko je Guček Zakoškova direktorica SBC. Prof. dr. Lojze Ude je za Delo dejal, da bo vse odvisno od rezultata na višjem sodišču, in četudi bi SBC izgubila, mora biti vložena zahteva za plačilo kazni. A po njegovem bi se vsemu temu lahko izognili: »Če bi bili pametni, bi imeli vršilca dolžnosti, pa ne bi bilo težav.« Po pojasnilu, da SBC dokazuje, da je bila Guček Zakoškova imenovana in je nastopila funkcijo, preden je v bolnišnico prišla začasna odredba, je Ude komentiral: »To pa je vprašanje.«

Finančni in sanacijski načrt v laški Thermani

Začasno odredbo je skupaj s tožbo vložil Branko Gabrovec, potem ko so ga izločili iz razpisa, ker da ni izpolnjeval pogojev. Sam trdi nasprotno, poleg tega so ga izločili na isti seji, kot so izbirali novega direktorja. Odločitev, da je izločen, je dobil teden dni kasneje, se takoj pritožil, a je bila ministrica Milojka Kolar Celarc z imenovanjem Guček Zakoškove hitrejša od delovnega sodišča. Zato se Gabrovec sprašuje, ali je sploh imel sodno varstvo.

Ali so morebitno kazen vračunali v finančni in sanacijski načrt, ki ga je razširjen poslovodni kolegij pripravljal v laški Thermani, še ni znano. Dejstvo, da tega niso počeli v sejni sobi bolnišnice, je za nekatere nezaslišano, nam je dejal nekdo iz bolnišnice, ki noče biti imenovan: »Bolnišnica je v težavah. Ali niso mogli tega pripravljati v hiši? Saj je tukaj tudi za jesti.« Iz SBC so sporočili, da je to že dolgoletna praksa, da so imeli prvi dvodnevni delovni sestanek načrtovan in sklican še pred prihodom Guček Zakoškove. Skupaj so tam sestankovali tri dni in skupno porabili 1350 evrov.