Direktorja Večera odnesli rezultati (ali priročni izgovor)

Spremenjeni Večer Mohorko: Menjava Skuhale ni povezana s prodajo Večera, temveč z izboljšanjem poslovanja.

Objavljeno
26. september 2012 10.56
tre*VEČER
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja
Maribor – Sodeč po razmeroma skopih pojasnilih o razlogih za razrešitev direktorja časopisne hiše Večer Uroša Skuhale je ta moral oditi zaradi slabih poslovnih rezultatov. Tako je bilo mogoče razumeti prvega nadzornika družbe Dušana Mohorka, ko je za STA dejal, da Večer potrebuje nov veter.

Anuška Delić

Včeraj smo na nam dostopnih telefonskih številkah zaman poskušali priklicati tako novega direktorja Večera Jureta Struca kot tudi Uroša Skuhalo, enako neuspešni smo bili pri predsedniku nadzornega sveta Dušanu Mohorku. Sta pa za STA spregovorila tako Struc kot Mohorko, ki je pojasnil, da Večer potrebuje nov zagon za boljše in bolj prodorno delo, kar lahko zagotovijo le z novim vodstvom. Skuhale po Mohorkovih besedah pred včerajšnjo razrešitvijo o teh načrtih niso obveščali.

Med drugim je Mohorko povedal, da so nadzorniki upravi na zadnji seji naložili oblikovanje ukrepov za ustavitev padanja rezultatov, ki jih je Skuhala po naših informacijah tudi pripravil. V ponedeljek naj bi se namreč o zmanjšanju stroškov pogovarjal s svetom delavcev Večera. Zdaj bo te ukrepe pripravila nova uprava. Spomnimo, da so menda poslovni rezultati pred kratkim odnesli tudi predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija. Toda rezultati se že dolgo slabšajo v skorajda vseh medijskih hišah, zato se nekateri poznavalci medijskih razmer sprašujejo, ali ni kriza le priročno pojasnilo za menjavo vodstev.

Novi direktor Struc, ki na vrh Večera prihaja kot zdaj že nekdanji direktor marketinga Pivovarne Laško, je za STA poudaril, da bo njegova glavna naloga zagotoviti »materialne in organizacijske temelje za dobro delo v redakciji«. Tudi on je spregovoril o novem zagonu, ki ga želi dati razvoju medija, češ da mora blagovna znamka preseči svoj regionalni značaj, s čimer se bodo povečali tudi prihodki družbe.

»Aktiv novinarjev in zastopstvo uredništva časnika Večer bosta pozorno spremljala obljubo novega direktorja, da bo zagotavljal materialne in organizacijske temelje za dobro delo redakcij,« so včeraj sporočili iz novinarsko-uredniškega dela Večera. Pri tem od Struca pričakujejo, da bo na eni strani razumel novinarski posel, na drugi pa posebnosti medijskega trga, tako kot od njegovih predhodnikov pa tudi od njega zahtevajo »dosledno spoštovanje novinarske in uredniške avtonomije«.