Direktorju bolnišnice Izola Derniču svet zavoda grozi z razrešitvijo

Kljub privarčevanemu enemu milijonu evrov stroškov bo v SBI konec leta za 1,9 milijona evrov izgube.

Objavljeno
09. oktober 2012 21.07
Splona bolninica Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola - V kolikor Jani Dernič, direktor Splošne bolnišnice Izola (SBI), v naslednjih nekaj dneh ne uspe ovreči nekaterih trditev iz poročila o izrednem upravnem nadzoru v bolnišnici, bo razrešen s funkcije. To nam je povedal dobro obveščen in vpliven vir ob današnjem slovesnem zaključku sanacije te, doslej najbolj energetsko potratne slovenske bolnišnice.

Energetska sanacija bolnišnice je izrednega pomena že zato, ker je to največja naložba evropskih nepovratnih sredstev v slovenski Istri, ker bo privarčevala pol milijona evrov (6 milijona kilovatnih ur) na leto, zagotovila bistveno boljše bivalne, zdravstvene razmere za paciente in 650 zaposlenih.

Jani Dernič je glede poročila iz upravnega nadzora dejal: »Sam in člani sveta zavoda menimo, da ne gre za nepravilnosti, ki bi kakor koli vplivale na prejemanje evropskih nepovratnih sredstev. Mislim, da so tudi otali postopki vodeni pravilno. Če bodo res odkrili nepravilnosti, potem bodo odločali drugi organi.«

Povedal je, da so letos v primerjavi z lani privarčevali več kot en milijon evrov, predvsem na račun varčnejšega naročanja materialnih sredstev, zdravil, nadurnega in pogodbenega dela, prvih učinkov varčevanja z energijo in zniževanja števila zaposlenih.

»To, kar pišejo posamezni mediji danes o domnevnih nepravilnostih je povsem mimo tistega, kar je zapisano v poročilu. Jaz želim biti iz tega postopka kar se le da izločen in nevtralen in bom prepustil svetu zavoda, da opravijo svoje delo tako, kot so za to poklicani, da opravijo,« je dejal Tomaž Gantar, ki je skupaj z Janijem Derničem danes prerezal trak ob dokončanju naložbe, težke 9, 3 milijona evrov.

Ugotovil je, da ima večina bolnišnic ob polletju izgube, navkljub dejstvu, da rezerv za pokrivanje izgub ni več. »Zakon o izvrševanju proračuna predvideva, da bo direktor zavoda, ki bo posloval negativno v naslednjem letu avtomatično razrešen.Danes je še čas, da to preprečimo, ker drugače ne gre. Od tu ne bo odstopanja za nobeno bolnišnico,« je bil odločen Gantar.

Minister je na tiskovni konferenci odgovarjal na vprašanja o tem, kako v večini zavodov še zmeraj preveč na lahko jemljejo zahteve po varčevanju, ker mislijo, da bo kdo drugi pokrival izgube. Menil je, da večina zavodov ni pripravljena na evropsko direktivo, ki bo čez eno leto povsem olajšala specialistične preglede v tujini.

Ministrstvo namerava nameniti nekaj dodatnega denarja za skrajševanje čakalnih dob pri specialistih. Izolska bolnišnica bo še posebej na udaru, saj bodo tukajšnji pacienti z lahkoto odšli na zdravljenje čez mejo. Lahko pa bi direktitvo sprejela kot priložnost, saj bi na ta račun lahko tudi pridobila veliko pacientov iz Italije in še več iz hrvaške Istre.

Jani Dernič je dejal, da so v bolnišnici na to pripravljeni, in misel podkrepil z dejstvom, da je to slovenska bolnišnica, ki zdravi največ tujih pacienotv.

Direktor izolske bolnišnice je še povedal, da je SBI pripravila že vso dokumentacijo za gradnjo urgentnega centra, ministrtsvo za zdravje, ki bo vodilo javno naročilo in naložbo, pa je tudi že pridobilo gradbeno dovoljenje. Minister je napovedal, da pričakujejo začetek gradnje urgence v mesecu aprilu 2013 in da mora biti ta center dograjen do konca leta 2014.

V Izoli so bili tudi prvi v državi, ki so povezali dežurne službe zdravstvenih domov in že zastavili centralno urgentno službo. Minister je še povedal, da se za gradnjo urgentnih centrov poteguje 10 slovenskih bolnišnic, za katere je skupaj namenjenih 35 milijonov evrov v tej finančni perspektivi.