Dirkaški veterani uličnih dirk po 39 letih

Leta 1973 so ulične dirke z motorji za vedno ukinili v vsej Jugoslaviji in začela se je doba dirk na posebnih dirkališčih.

Objavljeno
23. junij 2012 16.09
Posodobljeno
23. junij 2012 18.00
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Danes so se na tradicionalni razstavi starodobnih vozil v središču Murske Sobote že tretjič srečali veterani in prijatelji posebne vrste: murskosoboški Motoklub Veterani je namreč znova pripravil zbor nekdanjih motociklističnih dirkačev, ki so v zlatih letih uličnih dirk z motorji rohneli po soboških ulicah.

Takratno avto-moto društvo Štefan Kovač Murska Sobota je prve ulične dirke z motorji po središču Murske Sobote pripravilo leta 1952 in z nekaj vmesnimi prekinitvami je bilo to mesto vsako leto najmanj enkrat prizorišče razburljivih mednarodnih motociklističnih tekmovanj vse do leta 1973.

Takrat so zato, ker so se v dveh dirkaških sezonah zgodile tri hude nesreče z nekaj mrtvimi v Kamniku, Škofji Loki in Velenju, ulične dirke z motorji za vedno odpravili v vsej nekdanji Jugoslaviji in začela se je doba dirk na posebnih dirkališčih.

Toda prav dirke po mestnih ulicah so bile nekoč največji magnet za množice. Že prve dirke v Murski Soboti si je ogledalo okrog 3000 gledalcev, pozneje, na vrhuncu so se številke povzpele v desettisoče. Motorne dirke so bile za Sobočane in vse Prekmurce nekakšen praznik, ko so se prebivalci drugih krajev najraje spomnili sorodnikov v Murski Soboti, še posebno, če so ti stanovali v kateri od ulic, po kateri je potekala dobra dva in pol kilometra dolga tekmovalna proga.

Ker so po kosilu pri sorodnikih lahko od blizu videli vražje fante na rohnečih strojih, kot so bili domačini Edo Berden, Vlado Jelen pa Aleš Mrzel iz Ljubljane, Norbert Salobir iz Celja in drugi.

Današnje srečanje nekaterih izmed njih v Murski Soboti 39 let po zadnji pravi dirki po soboških ulicah je tako bilo nostalgično potovanje v preteklost ne samo za te nekdanje dirkače, ampak tudi za vse Sobočane v poznih srednjih letih in starejše.

Spet so lahko videli Berdena, Mrzela, Pušnika, Štefeta pa Hrvata Palikoviča in še nekatere druge, ki so bili v svojih najlepših letih tudi po nekajkrat jugoslovanski državni prvaki. In ko so ti veterani na prav tako veteranskih motorjih iz tistih časov prevozili dva častna kroga po nekdanji dirkalni progi, so se marsikomu orosile oči.

Iz Nedela.