DM zaradi toksina s polic umika testenine AlnaturA

Družba DM Drogerie markt Slovenija zaradi prevelikega deleža toksina s prodajnih polic umika 500-gramske testenine iz zdroba trde pšenice AlnaturA s številko šarže L.0259 PCM B, katerih rok uporabe je 16.9.2013, so sporočili iz te družbe.

Objavljeno
03. februar 2011 18.10
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana -  Vse kupce omenjenih testenin pozivajo, da jih vrnejo v prodajalne DM, kjer jim bodo vrnili denar, poroča STA.

Testi so pokazali, da testenine AlnaturA z navedeno številko šarže vsebujejo prevelik delež toksina plesni DON (deoxynivalenol), ki se pojavi zaradi naravnih procesov v žitih. Najdene vrednosti toksina so nizke in ne ogrožajo zdravja, pojasnjujejo v družbi.

Testenine z navedeno številko šarže je že umaknila AlnaturA, prav tako jih bo iz prodajaln umaknila in uničila tudi družba DM Drogerie markt.

Vrednosti drugih šarž testenin AlnaturA iz zdroba trde pšenice, kot tudi vseh ostalih AlnaturA prehrambnih izdelkov so, kot v družbi zagotavljajo, neoporečne.

Kot pojasnjujejo v družbi DM, lahko plesni napadejo rastline na polju ali pa se razmnožujejo v skladiščenem žitu. Določene prenosne proizvode pri plesnih se označujejo kot mikotoksini. Stroga, z zakonom določena najvišja vrednost, je namenjena temu, da se toksine glivic oz. plesni v skrbi za zaščito zdravja ohranjajo na najnižji možni ravni.