Dnevi evropske kulturne dediščine v Škofji Loki

Dnevi turizma na Loškem in Dnevi evropske kulturne dediščine 2012.

Objavljeno
20. september 2012 12.41
hanc Zgodovinska mesta
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Škofja Loka - Od sobote pa vse do konca meseca se na Loškem odvijajata dva večja sklopa dogodkov: 11. Dnevi turizma na Loškem in Dnevi evropske kulturne dediščine 2012. Škofjeloški župan Miha Ješe je na obljubil, da se v teh krajih obeta pester konec septembra.

Andreja Križnar iz Turizma Škofja Loka je povedala, kako se je Loka vključila v zeleni turizem, ki je rdeča nit letošnjih turističnih dni. To soboto, 22. septembra, popoldne se bodo tako začeli z ustvarjalno delavnico, na kateri bodo predstavili smotrnost samooskrbe in možnosti vključevanja tradicionalnih izdelkov v kuhinjo, takoj za tem pa bodo udeleženci kulinarnične delavnice (ki je sicer že zapolnjena) lahko skupaj z Zvonko Labernik skuhali ajdove žgance, masovnek, pečeno kašo in loško smojko.

Poleg tega se bo to soboto na Tavčarjevem dvorcu v Poljanski dolini ob 10. uri začel 1. Festival slovenske karikature, ki bo tudi v nedeljo trajal do 17. ure. Prav tako v soboto ob 15. uri bo v okolici dvorca na Visokem potekalo tudi organizirano vodenje po tukajšnji gozdni učni poti, ki bo trajalo približno uro in pol.
Prihodnji teden, 25. in 26. septembra, bo v Sokolskem domu predstavitev programa Evropa za državljane.

Turistom ponuditi doživetje z minimalnimi škodljivimi vplivi na okolje

Na svetovni dan turizma, 27. septembra, pa bodo Ločanom ob 18. uri prav tako v Sokolskem domu predstavili projekt Egozero. Ta projekt spodbuja tiste turistične ponudnike, ki jim je mar za okolje in se trudijo turistom ponuditi doživetlje z minimalnimi škodljivimi vplivi na okolje, je pojasnila Andreja Križnar iz Turizma Škofja Loka.
Nato bo 28. septembra pri Tavčarjevem dvorcu na Visokem nastopil kvartet Karik, v Škofji Loki bo ta dan potekala Mala Groharjeva galerija, zvečer pa bo v Sokolskem domu odprtje skupinske razstave na koloniji nastalih del in izdelkov Likovnega društva Kranj.

Dan kasneje, 29. septembra, sledi še ena živahna sobota, saj se bodo na Mestnem trgu zaključili dnevi turizma, zato se obeta pester spekter dogodkov: od ekološke in rokodelske tržnice prek glasbenih nastopov, delavnice izdelovanja izdelkov iz ličja, v Loki bodo brezplačno posojali električna kolesa in še kaj. Dnevom turizma bodo piko na i postavili v nedelja, ki bo športno obarvana, saj bo ta dan organizirano rekreativno kolesarjenje po Loškem kolesarskem krogu, popoldne ob 15. uri pa se bo v Žireh začel Markov tek na Javorč.

Sočasno z dnevi turizma v Loko prihajajo tudi tradicionalni Dnevi evropske kulturne dediščine, ki jih v teh krajih prirejajo od leta 2006. Letos potekajo pod temo Izkušnja dediščine, zato so se v bogato preteklost ozrli tudi v Škofji Loki in okolici. Znanja preteklosti bodo predstavili 22. septembra v Škoparjevi hiši na grajskem vrtu Loškega gradu, kjer bo ob 10. uri delavnica peke kruha. Nato bodo, 24. septembra ob 18. uri, v avli Sokolskega doma prikazali, kako so nekdaj tkali in predli lan, uro kasneje pa bodo na okrogli mizi govorili še o tradiciji tkanja na Loškem.

Delavnice in bogata razstava klobukov

Škofja Loka je bila nekdaj zelo znana po izdelovanju pokrival, zato se bodo ozrli tudi na to področje. 25. septembra bo ob 19. uri razgovor v Sokolskem domu, na katerem bodo govorili o Loških klobučarjih skozi stoletja. Med 26. in 28. septembrom bodo v Centru DUO potekle delavnice klobukov, na katerih bodo nastajale baretke, domišljijski klobuki in takšni, kakršne bo prikazal mojster Sergej Pajk. Poleg tega si bodo tisti, ki jih zanimajo sodobni trendi pokrival, od 24. septembra do 5. novembra lahko ogledali prodajno razstavo izdelkov Tovarne klobukov Šešir iz nove, jesensko-zimske kolekcije 2012/13.

Novi klobučki bodo na ogled v Centru DUO (na Mestnem trgu 34 oziroma točno tam, kjer je bila nekdaj tovarniška trgovina škofjeloških klobučkov) Nato se 26. septembra bo ob 19. uri v Sokolskem domu pogovorni večer z akademikom Zorkom Simčičem, 28. septembra pa se na vrtu Loškega gradu obeta še odprtje obnovljenih dveh kamnitih izdelkov, ki sta postavljena pod Loški grad. Tega dne se bo obiskovalcem predstavil kamnosek, restavratorji bodo spregovorili o obnovi kamnitih izdelkov, kustosi loškega muzeja pa bodo povedali zgodbe o mlinu na grajskem vrtu, kjer bodo na ogled fotografje in še žita, ki so jih nekdaj mleli v njem.