Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Uradni začetek se bo začel nocoj z nastopom otroških folklornih skupin, celodnevno dogajanje v soboto in nedeljo.

Objavljeno
12. september 2014 13.37
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – Kamnik bo ta konec tedna v znamenju 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Vrhunec bo povorka v nedeljo ob 15. uri z več kot 2000 udeleženci.

Še pred nocojšnjim uradnim začetkom, ki ga bo popestril nastop otroških folklornih skupin, so odprli dve razstavi: v kamniškem turistično-informacijskem centru je na ogled Črno-bela igra portretov znanih Kamničanov avtorice Brede Capuder, v galeriji Mihe Maleša pa razstava z naslovom Mala maša za suknjo vpraša – Vrhnja oblačila na Slovenskem v 19. in 20. stoletju. Avtorica Alenka Pakiž jo je postavila v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

V soboto bo potekal sejem domače in umetnostne obrti, poskusiti bo mogoče tudi lokalne jedi. Od 14. ure naprej bo na Glavnem trgu tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš, ob 19. uri pa si bo prav tako na Glavnem trgu mogoče ogledati revijo kostumov in narodnih noš ter izbor za naj vrhnje oblačilo. Revijo in izbor organizatorji pripravljajo skupaj z Akademsko folklorno skupino France Marolt.