Dnevi težkih odločitev za Kanin

ATC v slepi ulici. Edini rešitelj ostaja andorski upravljavec smučišč.

Objavljeno
26. april 2013 01.16
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec – Čeprav nova Bovška razvojna zadruga ponuja rešitev za prihajajočo poletno sezono, skupina turističnih ponudnikov pa z andorskim upravljavcem smučišč za zimsko, so možnosti za ponoven zagon Kanina zelo majhne. Poleg tega je ATC na koncu slepe ulice.

»Časa za rešitev ni več – manj kot mesec dni. ATC lahko reši le dokapitalizacija, vse drugo je zapravljanje časa. Zelo smo zaskrbljeni,« je priznal v. d. direktorja družbe Aleš Uršič. Dolg ATC, ki v svoji hčerinski družbi ATC Upravljanje zaposluje še 17 delavcev, znaša samo do Hypo Leasinga 5,5 milijona evrov, približno milijon dolguje svojim dobaviteljem. Lastnika Euroinvest in Hit rešujeta svoje težave in ne bosta pomagala, zadnja je s prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki je družbi v dveh letih navrgla 800.000 evrov svežega denarja, morala ATC hrbet obrniti še bovška občina.

Stečaj upravljavca smučišča pa je pravzaprav eden od pogojev za rešitev poletne sezone, ki jo ponuja na novo ustanovljena Bovška razvojna zadruga. Pred dnevi je nadzornemu odboru ATC oddala nezavezujočo ponudbo za upravljanje krožnokabinske žičnice vsaj čez poletno sezono. Zadruga, ki ima približno 20 članov, bi po besedah predsednika Jerneja Stritiha zagotovila denar za popravilo v januarski nesreči poškodovane naprave, tehnične preglede in ponovni zagon. Za to bi menda potrebovali »vsega« 40.000 evrov, medtem ko v ATC takšne stroške ocenjujejo na vsaj 80.000. Uršič trdi, da to ni realno: »Ne vem, zakaj bi bila zadruga sposobna na trgu najti cenejše energijo, gorivo in rezervne dele pri istih dobaviteljih samo zato, ker je zadruga«. Lastništvo žičnice je v rokah Hypo banke, ki pa kaninskega dogajanja včeraj ni komentirala.

Medtem nekateri večji zaposlovalci delavcev v bovškem turizmu zaskrbljeno gledajo proti zimi. »Brez smučišča lahko hotel zapremo,« je bil jasen direktor Hotela Kanin Boris Kravanja. Preteklo zimo je bilo v tamkajšnjem največjem hotelu zaradi odpovedi 3000 prenočitev dohodka manj za vsaj 300.000 evrov. Prav Kravanja je zato pred kratkim sklical zainteresirane turistične ponudnike, ki so se na pomoč obrnili k andorski družbi PGI, ki je decembra pripravila strateški načrt prenove Kanina.

Andorci so po začetnem oklevanju dali Bovčanom časa do konca junija, da jim predstavijo svoje ukrepe. Če jih bodo prepričali, bi PGI celo vložil denar za prebroditev dveh kriznih zim na sedanjem muzejskem smučišču (z novo družbo, in ne z ATC) – pod pogojem, da bi se v tem času dejansko lotili posodobitve smučišča. PGI je namreč izrazil interes za upravljanje novega Kanina in trženje celotne destinacije. »Maja bomo nadaljevali pogovore, saj je nerešenih še veliko vprašanj. Veliko vlogo lahko odigra občina s pripravo dokumentacije za posodobitev,« pravi Alain Furlani, ki ga je PGI pooblastil za pogovore na Bovškem. Občina se bo morala za posodobitev najpozneje junija prijaviti na razpis za evropska razvojna sredstva v javno infrastrukturo. Občinski svet je včeraj podprl namero. Lokalna skupnost je naročila študijo upravičenih stroškov za predvidoma 40 milijonov evrov vredno naložbo. Dobrih deset milijonov bo za Kanin treba najti iz drugih virov.