Dnevni center za odvisnike v Novi Gorici že februarja?

Težave z odvisniki od prepovedanih drog, ki jih je na širšem Goriškem okoli 2000, nameravajo omiliti s postavitvijo dnevnega centra za odvisnike.

Objavljeno
28. januar 2007 11.46
Mirko Brulc
Nova Gorica - Težave z odvisniki od prepovedanih drog, ki jih je po besedah vodje novogoriške ambulante za zdravljenje odvisnosti Mihe Kramlija na širšem Goriškem okoli 2000, nameravajo omiliti s postavitvijo dnevnega centra za odvisnike. V Novi Gorici naj bi zaživel že preteklo leto, a se je zapletlo s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, ki pa ga pričakujejo v teh dneh, je povedal novogoriški župan Mirko Brulc. Dnevni center bo vrata predvidoma odprl sredi februarja, je zatrdil.

Center velika pridobitev za odvisnike

Klub drugačnemu prepričanju številnih meščanov, Nova Gorica po številu zasvojencev s prepovedanimi drogami ne odstopa od primerljivih krajev, dnevni center pa pomeni veliko pridobitev tako za odvisnike kot "zdravo populacijo", je prepričan Kramli.
Za odvisnike bo skrbelo društvo ŠENT

Dnevni center bo urejen v sedmih bivalnih zabojnikih, ki so že postavljeni ob stavbi Policijske uprave Nova Gorica. Tja se bo iz mestnega središča preselil del metadonske ambulante, medtem ko bo za program v centru skrbelo novogoriško društvo za duševno zdravje ŠENT.

"V dnevnem centru se bo metadonski program izvajal za nizkopražne odvisnike, torej tiste, ki še ne želijo spremeniti svojega življenjskega sloga. Pričakujemo, da jih bo okoli 70 ," je povedal Kramli. Ker je bilo v metadonsko ambulanto v Novi Gorici lani vključenih 190 uporabnikov, jih bo okoli 120 še naprej obiskovalo programe na sedanji lokaciji v zdravstvenem domu. "Gre predvsem za zasvojence, ki so redno zaposleni in so na poti ozdravitve," je še pojasnil.

Za odvisnike bo skrbelo društvo ŠENT

Po Kramlijevih besedah je zelo pomembno, da bodo zasvojenci v dnevnem centru lahko dobili topel obrok, poskrbeli za osebno ter se vključevali v individualno ali skupinsko svetovanje. Za to bo z dvema zaposlenima skrbelo novogoriško društvo ŠENT, ki sicer program dnevnega centra od lanskega septembra izvaja na začasni lokaciji na novogoriški železniški postaji, in sicer ob delavnikih med 7.30 in 15.30.

"V dnevnem centru poteka program zamenjave igel in distribucija pribora, ob tem pa tudi skrb za bolj zdrav življenjski slog uporabnikov. Novi prostori bodo omogočali še uporabo kuhinje, tuša, pralnega stroja ter dostop do interneta," je povedala vodja dnevnega centra Meta Rutar. Kot pomembno nalogo centra je omenila tudi pomoč zasvojencem pri navezovanju stikov z institucijami, ki skrbijo za njihovo socialno varnost.

Z odprtjem centra problem drog ne bo rešen

Z odprtjem dnevnega centra, kar bodo obeležili tudi z okroglo mizo o problematiki zasvojenosti, pa problem drog v Novi Gorici ne bo rešen, je opozoril Brulc. Ker je v Novi Gorici edina metadonska ambulanta na severnem Primorskem, v mesto prihajajo odvisniki iz cele regije, a potrebnih 40 milijonov tolarjev za postavitev centra je zagotovila le novogoriška občina, je poudaril.

Mestna občina Nova Gorica je že večkrat predlagala, da bi razdelilnico metadona odprli tudi v Ajdovščini in Tolminu, a v tamkajšnjih lokalnih skupnostih tega ne podpirajo. "To ni pravično do novogoriškega okolja, zato bomo o tem, da se metadon deli izključno v Novi Gorici, ponovno pisno opozorili resornega ministra," je bil odločen Brulc.