DNS: Se nam obeta »medijsko pogorišče«?

V Društvu novinarjev Slovenije so zapisali, da z največjo zaskrbljenostjo spremljajo zadnje dogodke v slovenskih medijih.

Objavljeno
14. september 2012 18.15
Posodobljeno
14. september 2012 18.45
rsi_mediji
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana -  Po odpuščanjih v Žurnalu, zamenjavi predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija in napovedih o odpuščanju novinarjev na nacionalki, Društvo novinarjev Slovenije (DNS) poziva uprave medijskih podjetij, naj krize medijske industrije ne izkoriščajo za odpuščanja in slabšanja delovnih pogojev novinarjev.

»Primer Žurnala odpira vprašanja preživetja, za katerega se že ali pa se kmalu utegnejo boriti slovenski mediji. Pri tem ne gre le za objektivne okoliščine, povezane s splošno gospodarsko in socialno krizo, pač pa za rezultat popolne neurejenosti slovenske medijske krajine,« so zapisali na spletni strani DNS. Ob tem opozarjajo, da bi ‘črni scenarij’ v medijih škodil predvsem pravici državljanov do obveščenosti.

V DNS opozarjajo, da bi v Sloveniji lahko bili priča medijskemu pogorišču, na katerem bodo ostali le redki mediji, ki imajo strateške lastnike, ali pa bodo pod perutjo državne firme kot Planet TV, ki v teh negotovih časih uživa vso varnost ‘državnega zavetja in pomoči’, in to kljub številnim pravnim pomislekom.