Do dvojezičnih tabel z izvršbo?

Avstrijsko ustavno sodišče resno razmišlja o zahtevi za uresničitev razsodbe ustavnega sodišča v primeru dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem pri predsedniku Avstrije.

Objavljeno
29. marec 2006 18.53
Dunaj - Predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek bo razmislil o zahtevi za uresničitev razsodbe ustavnega sodišča v primeru dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem pri avstrijskem predsedniku Heinzu Fischerju, če mesto Pliberk ne bo pravočasno, torej do 30. junija, uresničilo te sodne odločbe, je na današnji novinarski konferenci dejal Korinek. Če bi prišlo do izvršitve s strani predsednika, bi bil to prvi takšen primer.

Korinek je ob današnji predstavitvi poročila o delovanju ustavnega sodišča tudi močno kritiziral deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja, ki je po Korinekovih besedah "močno prekoračil meje vsake trezne kritike". Ustavno sodišče je namreč deležno "sistematičnega poniževanja", sodnikom očitajo kršenje zakonov, posamezne člane pa poskušajo diskreditirati, je dejal Korinek.

Korinek upa, da bodo v Pliberku in Dreveši vasi do konca junija postavili dvojezične krajevne napise

Predsednik ustavnega sodišča sedaj upa, da bodo v Pliberku in Dreveši vasi do konca junija postavili dvojezične krajevne napise, kot je to načrtoval prejšnji okrajni glavar August Muri. V nasprotnem primeru je potrebno pojasniti, ali je možno vložiti zahtevo za izvršitev pri predsedniku države, meni Korinek. Korinek si sicer predstavlja, da bi predsednik lahko odredil neposredno izvršitev odločbe o napisih s strani pristojni oblasti ali pa z nadomestnimi ukrepi kakšnih drugih oblasti.

Izvršilno zahtevo mora sprejeti ustavno sodišče, vendar pa predsednika taka zahteva ne obvezuje. Sedaj so takšni primeri že povsem običajni, ampak zgolj v "povsem neškodljivih" primerih, je povedal Korinek. Ali je takšen postopek možen tudi v primeru dvojezičnih napisov, mora najprej Korinek pojasniti v lastnem postopku, ki se bo začel poleti in b lahko trajal do jeseni.

Korinek je v luči volitev v avstrijski zvezni parlament ob tem še dodal, da teden dni pred volitvami ne bodo več mogli objaviti nobene sodbe. Če izvršitev razsodbe o napisih pravno ne bo mogoča, potem bo to Korineku predstavljalo luknjo v pravosodnem sistemu. V tem primeru se bo Korinek po lastnih navedbah "z vsem pritiskom" zavzel za zakrpanje te luknje, torej za spremembo ustave.

Haider: Korinek se boji ljudstva

Haider se je danes odzval na današnjo napoved Korineka in izjavil, da se predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek "boji ljudstva".

Po Haiderjevem mnenju se Korinek tako boji odločitve koroškega ljudstva, da "razmišlja celo o uporabi vojske". Kljub temu ga to ne bo odvrnilo od tega, da bo na avstrijskem Koroškem še pravočasno izvedel referendum o "dokončni rešitvi vprašanja dvojezičnih napisov", je zatrdil in dodal, da bodo potrebnih 15.000 podpisov za sklic referenduma predložili že v kratkem. Kot je dejal, bodo nato dokončno rešitev vprašanja še pravočasno našli v soglasju z ljudmi, še preden "bodo vojaki z lopatami začeli postavljati dvojezične table".