Do invalidov (še) neprijazno Gallusovo nabrežje

Na Gallusovem nabrežju bo klančina za gibalno ovirane urejena do konca leta, obljubljajo v mestni upravi.

Objavljeno
08. november 2011 07.21
Posodobljeno
08. november 2011 10.30
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – V glavnem mestu, ki je že skoraj dve leti med občinami z listino Občina po meri invalidov, so še vedno kraji, kamor prebivalci na vozičkih ne morejo ali pa jim uspe z veliko težavo. Opozorili so nas, da na Gallusovem nabrežju še ni urejene klančine.

Ljubljana je sicer po mnenju gibalno oviranih invalidov daleč najbolj napredovala v prilagoditvah dostopnosti. Pa vendar imajo na Gallusovem nabrežju velike težave, ker tam ni urejene klančine, ki bi jim olajšala dostop.

Med predstavljanjem arhitekturnih ovir na Šuštarskem mostu, katerega pobudnik je bil Sašo Rink, mestni svetnik svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića in predsednik odbora za stanovanjsko politiko, ki je tudi sam paraplegik, je paraplegike med drugim zanimalo, zakaj ne uredijo omenjene klančine; dobili so odgovor, da zanjo ne vedo.

Zdaj sprašujejo: »Ali mora ideja o klančini zrasti v glavah Jankovićevih svetnikov, da se karkoli premakne?«

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) odgovarjajo, da lahko pobudo ali predlog za izboljšanje pošlje vsak občan na portal Pobude meščanov ali pa na pristojno četrtno skupnost.

Osrednji namen projekta Občina po meri invalidov je izdelava akcijskega načrta z ukrepi, ki prebivalcem z različnimi oblikami oviranosti omogočajo enakopravno vključevanje v vsakdanje življenje. Tovrstne pobude daje tudi svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir (SOAKO), ki na MOL deluje že peto leto. Njegovi predstavniki so se marca sestali s predstavniki sveta za invalide v Mariboru, ki so si ogledali primere dobre prakse v Ljubljani.

Na vprašanje, kdaj namerava MOL urediti klančino na Gallusovem nabrežju in koliko bi tak poseg stal, so na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili, da bodo tam montažno klančino uredili do konca leta. Stroške pa bodo lahko ocenili šele po izvedenem projektu.

Pohvalili so se, da so letos z 72 klančinami znižali robnike na 26 lokacijah po Ljubljani.

Med drugim so osem klančin uredili na glavnem križišču pred mostom čez Ljubljanico na Vevčah in prav toliko na križišču s Središko ulico ter po dve na križiščih s Poljedelsko, Bavdkovo in Rožičevo ulico, na dvanajstih mestih so znižali robnike v Prušnikovi ulici v ČS Šentvid ter na treh mestih v ČS Polje, na štirih mestih na Pesarski cesti, na dveh mestih na Dunajski cesti, pri prehodu za pešce pri WTC in še na nekaterih drugih mestih po prestolnici.

Občina po meri invalidov, vendar Gallusovo nabrežje do invalidov ni nič kaj prijazno.