Do kanalizacije s sodelovanjem treh občin

Občine Kočevje, Ribnica in Šentjernej so na področju odpadnih voda zaključile skupni projekt v vrednosti 6,7 milijona evrov.

Objavljeno
29. maj 2014 21.25
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Prenovljena čistilna naprava v Ribnici, deset kilometrov kanalizacijskega omrežja in šest črpališč v občini Kočevje ter 10,5 kilometra kanalizacijskega omrežja ter tri črpališča v občini Šentjernej so konkretni rezultati projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Krke - 2. faza.

Ne le kanalizacija, ampak tudi asfalt, javna razsvetljava ...


Pravzaprav so s tem projektom, ki so ga v več kot dveh tretjinah financirali iz Kohezijskega sklada, zagotovili tudi druge naložbe, je poudaril kočevski župan Vladimir Prebilič: »Ta projekt oziroma urejanje kanalizacijskega omrežja nas je spodbudilo, da smo naredili nekaj več, kjer se je dalo: nov asfalt, javno razsvetljavo, vodovod, tudi elektriko ...«

Tako so v občini Kočevje za to investicijo porabili 2,9 milijona evrov, od tega je bilo 57 odstotkov denarja pridobljenega iz kohezijskega sklada, deset odstotkov iz proračuna države in skoraj 32 odstotkov iz občinskega proračuna. »Občina Kočevje je pred tem imela 59 kilometrov kanalizacijskega omrežja, s tem projektom pa se je dolžina omrežja podaljšala za 17 odstotkov,« pravi Nejc Zemljak z občine Kočevje.

Na novo kanalizacijsko omrežje je tako priključenih še 1845 prebivalcev, kar je pomembna številka pri do zdaj ne dovolj zasedenih kapacitetah kočevske centralne čistilne naprave. Investicija v Kočevju še ni končana, saj še niso urejeni vsi sekundarni vodi.

Ribnica z novo čistilno napravo


V Ribnici so investicijo, posodobitev in dograditev čistilne naprave, zaključili konec leta 2013. Za to so porabili 1,8 milijona evrov, od tega so zagotovili dobrih 58 odstotkov evropskih sredstev, deset odstotkov iz državnega in 31 odstotkov iz občinskega proračuna. Nova čistilna naprava omogoča biološko čiščenje z mikroorganizmi, zmogljivost čiščenja pa se je povečala na 6500 populacijskih enot, kar pomeni, da imajo v tem delu občine urejeno čiščenje odpadnih vod za prihodnjih 30 let.

Občina Šentjernej zdaj v skladu z evropskimi predpisi

Podobno je v občini Šentjernej, kjer so pred to naložbo zgradili del kanalizacijskega omrežja in čistilno napravo, zdaj pa so kanalizacijski sistem dogradili. »Po zaključeni investiciji bo na odvajanje in čiščenje odpadnih voda na novo priključenih 2400 prebivalcev,« pravi šentjernejski župan Franc Hudoklin, ki dodaja, da je opremljenost aglomeracij s kanalizacijo v občini Šentjernej zdaj v skladu z evropskimi predpisi in kriteriji.

Projekt treh občin - v začetku jih je bilo pet, a so ostale le občine Kočevje, Ribnica in Šentjernej - je primer odlično izpeljanega projekta črpanja evropskega denarja, je opozoril kmetijski minister Dejan Židan. V letih 2011 in 2012 je bilo od 548,5 milijona evrov evropskega denarja, ki je bil namenjen Sloveniji, počrpanih le 18 odstotkov sredstev, čeprav podobnih novih priložnosti ne bo.


»Večina teh projektov je takšnih, da se morajo izpeljati, ker je to del evropskega pravnega reda,« je ob zaključku projekta poudaril Židan, ki je še dodal, da imamo zdaj v Sloveniji pripravljenih za več kot 630 milijonov evrov projektov in s tem možnost, da bo do leta 2015 denar za te projekte počrpan.


Vodovodi, potrebni obnove, čakajo


Manj spodbuden pa je bil minister ob odgovorih na vprašanje o usodi drugih pomembnih okoljskih projektov na tem območju. Občine tega območja čakajo na sredstva za posodobitev vodovodov, saj še vedno ni jasno, kaj bo s posodobitvijo suhokranjskega vodovoda in regionalnega vodovoda Sodražica-Ribnica-Kočevje, ki z vodo preskrbuje 25.000 prebivalcev tega območja.


Oba vodovoda sta sicer prioriteta pri projektih med leti 2014 do 2020, je dodal Dejan Židan: »Iščemo možnost za rezervna sredstva za predčasno financiranje.«