Do meja z referendumi

Minister Žagar je po predstavitvi paketa pokrajinske zakonodaje koalicijskim poslancem povedal, da še vedno ni rešeno vprašanje prenosa administrativnih pristojnosti (nalog upravnih enot) na raven pokrajine.

Objavljeno
15. marec 2007 01.05
Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je letos po zagotovilih ministra Ivana Žagarja opravila vse zastavljene naloge
Ljubljana – Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je včeraj po predstavitvi paketa pokrajinske zakonodaje koalicijskim poslancem povedal, da še vedno ni rešeno vprašanje prenosa administrativnih pristojnosti (nalog upravnih enot) na raven pokrajine, prav tako se s finančnim ministrstvom še vedno dogovarjajo o različnih davčnih virih, ki bi jih lahko prepustili pokrajinam. Žagar pa ni znal odgovoriti na vprašanje, kdaj morajo biti zakoni sprejeti, če naj bi bile volitve v pokrajinske svete skupaj z državnozborskimi prihodnje leto. O predlaganih mejah in sedežih pokrajin, ki so včeraj takoj po objavi razburili številne župane, ki so napovedali referendume, pa je povedal, da še niso dokončne, temveč so še »delovno gradivo«.

Župan Ilirske Bistrice Anton Šenkinc je bil po uvrstitivi v Notranjsko regijo ogorčen. »Država je ravnala po svoje, čeprav smo jasno povedali, kam sodimo. Vsekakor bomo imeli referendum v zvezi z vključitvijo v eno ali drugo regijo in pokazalo se bo, ali je umestitev prava. Če se ne bomo borili, bomo ne glede na umestitev v regijo potegnili krajši konec. Sprejeli smo stališče, da bi bila Primorska ena regija. Več kot šest regij v Sloveniji ne bi smelo biti,« je včeraj rekel Šenkinc.

Referendume in ustanavljanje dodatnih regij napovedujejo tudi številni drugi župani, medtem pa so zadovoljni v Novi Gorici, saj so njihovo idejo o Goriški pokrajini upoštevali. »Če Goriška ne bi bila pokrajina in če Nova Gorica ne bi postala njeno središče, bi to pomenilo hudo osiromašenje za območje. Med Goriško in južnim delom Primorske je preveč razlik, Nova Gorica je bolje povezana z Ljubljano kot s Koprom,« je povedala novogoriška podžupanja Darinka Kozinc, ki upa, da bo zakon v predlagani obliki sprejet v državnem zboru.

Različna mnenja o upravni pristojnosti

Pri enotirnem sistemu prenosa upravnih pristojnosti, ki ga je predlagal Žagar, gre za popoln prenos administrativnih pristojnosti na raven pokrajine. Pri dvotirnem sistemu država ohrani nekatere administrativne pristojnosti in na ravni pokrajin ustanovi upravne okraje, ki še naprej delujejo kot zdaj upravne enote. V vsakem primeru bo skoraj štirideset upravnih enot odpravljenih, vendar minister za javno upravo Gregor Virant trdi, da se dostopnost upravnih storitev ne bo zmanjšala.