Do sklepa o izvršbi v dveh dneh

Na vrhovnem sodišču so se z organizacijskimi in tehnološkimi ukrepi lotili prenove postopka in odprave izvršilnih zaostankov. Septembra naj bi začel delovati centralni oddelek za izvršbo na podlagi verodostojne listine.

Objavljeno
07. marec 2007 07.00
Papirnatega poslovanja ne bo več
Ljubljana – Pravni red deluje, če so sodne odločbe izvršljive. Zdaj je v slovenskem sodstvu med nerešenimi primeri kar 60 odstotkov izvršilnih zadev. Z njimi se ukvarja 44 okrajnih sodišč, ki so sicer med najbolj obremenjenimi slovenskimi sodišči. Spodbujeni z dobrimi rezultati, ki jih je prinesla informatizacija zemljiške knjige, so se na vrhovnem sodišču z organizacijskimi in tehnološkimi ukrepi lotili prenove postopka in odprave izvršilnih zaostankov. Ti med drugim predvidevajo uvedbo elektronskih vlog in informatiziranih spisov, predvidoma septembra pa bo na Zaloški cesti 59 v Ljubljani začel delovati centralni oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča, ki bo za vso državo pristojen izključno za izvršbe na podlagi verodostojne listine.

Prav izvršbe na podlagi verodostojne listine (fakture, menice, čeki, izpiski iz poslovnih knjig …) pomenijo več kot 77 odstotkov nerešenih izvršilnih zadev. V praksi gre največkrat za neplačane račune in položnice pravnih in fizičnih oseb. Kronična plačilna nedisciplina je tako eden hudih problemov slovenske družbe, čeprav se zaradi visokih obresti in stroškov sodnih postopkov pri nas ne splača biti dolžnik.

O tem sta prepričana tudi vodja evidenčnega oddelka vrhovna sodnica Alenka Jelenc - Puklavec in direktor centra za informatiko pri vrhovnem sodišču Rado Brezovar, ki sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavila projekt prenove izvršilnega postopka. Centralni oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča bi sicer moral začeti delo že ta teden, a se to ni zgodilo, čeprav so stvari bolj ali manj pripravljene. Novi centralni oddelek bo imel povsem drugačen sistem delovanja. Tudi organizacija dela bo drugačna od prakse na drugih sodiščih. Med drugim bo moral oddelek sprejeti odločbo v dveh dneh po prejemu predloga za izvršbo. Papirnatega poslovanja ne bo več – tudi če bo oddelek prejel vlogo na papirju, jo bo skeniral in elektronsko obdelal.

Več si preberite v tiskanem Delu