Do vrtičkov v Novi Gorici po polžje

Svetniki do predloga odloka o urejanju in oddaji vrtov izjemno kritični, na občini bodo amandmaje in predloge znova preučili.

Objavljeno
07. januar 2014 18.00
Vrtički v Mariboru 28. maja 2013.
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica - Čeprav v novogoriški občini že celo leto razmišljajo o tem, da bi nezazidana stavbna zemljišča namenili vrtičkarjem, pobuda ni prišla še dlje kot do priprave odloka o urejanju in oddaji urbanih vrtov v najem. A še na slednjega so imeli novogoriški svetniki na včerajšnji seji v drugem branju vrsto pripomb in amandmajev, zaradi česar se so odločanje o njem preložili na naslednjo sejo, ki bo 23. januarja.

Naj spomnimo, da sta svetnika Darinka Kozinc in Anton Peršič že pred letom dni na občino naslovila pobudo, da nezazidana stavbna zemljišča nameni za vrtičke. Poudarila sta, da je v občini kar nekaj površin, ki so v prostorskem planu predvidene kot zazidalne, dejansko pa so nepozidane in neurejene. Zaradi gospodarske krize in nizke stopnje samopreskrbe s hrano naj bi sicer se za urejanje vrtičkov zanimalo čedalje več občanov.ž

Na oddelku za okolje, prostor in javno infrastrukturo so predlog označili kot sprejemljiv, občina pa je skupaj s fakulteto za arhitekturo lansko pomlad pripravila delavnico za trajno ali dolgoročno ureditev površin za vrtičke. Svoje poglede na urejanje vrtičkov so prikazali študentje profesorja Janeza Koželja, novogoriška občina pa je v tristo izvodih celo natisnila brošuro o območjih sedanjih in novih vrtičkov, različnih možnostih ureditve vrtičkov, njihovi opremi in vrtičkarskih kulturah v zelenjavnih, zeliščnih, sadnih in okrasnih vrtovih.

A zadeve se očitno premikajo po polžje, saj v tem trenutku ni sprejet niti odlok o urejanju in oddaji urbanih vrtov v zakup. Nanj so imeli svetniki na včerajšnji seji v drugem branju veliko pripomb in kritik, nekateri so bili celo mnenja, da bi ga morali ponovno vrniti v prvo branje.

»Če se dobrih predlogov, ki smo jih imeli v prvem branju, ne zna napisati v odlok, je to katastrofa. S tem, kar je v odloku napisano zdaj, ne bomo dobili niti enega najemnika. Nepozidanih stavbnih zemljišč je v Novi Gorici cel kup, mi pa kar naenkrat začenjamo govoriti o stroških, najemnini... Pa kaj bi radi od teh ljudi? Namesto da bi se jim zahvalili, da bodo imeli vrtičke, jih bomo obremenjevali z birokracijo,« je bil kritičen svetnik Miran Müllner, ki je načelniku oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo Niku Jurci med drugim očital tudi »totalno ignoriranje mestnega sveta«.

Več svetnikov je sicer opozorilo, da je nova vrtičkarska sezona pred vrati, zaradi česar bi veljalo zadeve pospešiti. Prav odlok o urejanju in oddaji urbanih vrtov v zakup je namreč predpogoj za sprejemanje pravilnika, ki bo tudi določil način in merila za dodelitev vrtov. Pravilnik bo omogočil tudi nadaljnje postopke razpisa in razdelitve vrtov, tako da bi občani, če bo šlo vse po sreči, z obdelavo vrtov lahko začeli še to pomlad.