Dobljena bitka za celjska drevesa

Občina trdi, da jih sadi, Celjani ugotavljajo, da jih je padlo preveč

Objavljeno
18. oktober 2013 10.15
Celje, 17.10.2013 - Po gradnji nove celjske trnice je veina starih dreves propadla.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Koliko dreves so v Celju v zadnjem času posekali ali so propadla, natančno ne ve nihče. Ob čiščenju struge Savinje so jih med protipoplavnimi ukrepi posekali preveč in župan Bojan Šrot je dejal, da so od ministrstva za okolje zahtevali nova. Medtem tudi občina začenja spreminjati odnos do mestnih dreves.

Od aprila, ko so na območju zaščitenega porečja Savinje začeli podirati obrežno drevje na celjskem Bregu ter ko se je razvedelo za predvideno odstranitev platan pri Metropolu, v Celju deluje civilna iniciativa za ohranitev mestnih dreves.

Iniciativa Ohranimo drevesa je na spletu in v kavarni mestnega kina Metropol zbrala več kot 500 podpisov za ohranitev dreves. Andreja Džakušič pravi, da se ne strinjajo z nepotrebnim odstranjevanjem dreves in zahtevajo ustavitev vseh takšnih načrtov. »Drevesa niso blago, ki bi ga lahko nadomestili z novimi sadikami. Ob prenovi javnih površin mestnega središča, zlasti pa ob izvedbi protipoplavnih ukrepov je padlo preveč dreves, za katerimi ostajajo le gole površine. Ohranimo vsaj tista, ki so še ostala,« pravi.

Če se omejimo samo na drevesa, ki so v pristojnosti mestnih oblasti, z izjemo nekaterih, po večini niso premogle dovolj modrosti. Velikansko platano pri železniški postaji jim je med gradnjo nove ceste s pomočjo zavoda za gozdove in za varstvo narave uspelo ohraniti, toda propadajo kostanji pri mestnem parku, odstranili so breze pri Splavarskem mostu in pri tržnici v Savinovi ulici. V civilni iniciativi jih skrbijo tudi javorji na Glavnem trgu in v Linhartovi ulici.

Džakušičeva pravi, da so jih na občini povabili na pogovor in pokazali pripravljenost za sodelovanje: »To pozdravljamo, vsekakor pa bomo zahtevali tudi sodelovanje strokovnjakov.«

Načrta za dolgoročnejšo »drevesno politiko« še nimajo

V mestni upravi so že pred nekaj leti izdelali register mestnih dreves, a načrta za dolgoročnejšo »drevesno politiko« še nimajo. Toda Glorjana Veber z mestne občine je zagotovila, da »poskušajo strokovne službe slediti prošnjam občanov«.

Po njenih besedah so drevesa iz Savinove ulice le začasno odstranili in shranili v drevesnici, v mestu in primestnih naseljih pa jih nameravajo že to jesen posaditi 125. Dejala je tudi, da so bili javori v Linhartovi ulici ob novi tržnici med gradnjo preveč poškodovani in posadili bodo druga drevesa, za 38 propadlih, ki so jih letos dali posekati, bodo po potrebi dobili soglasja zavoda za varstvo narave in občanov. Na Glavnem trgu zaradi prenove starega mestnega središča dreves ne bodo odstranili, zaradi protestov Celjanov pa spreminjajo tudi načrte za trg pred kinom Metropol – platane bodo predvidoma ostale, razen ene, ki je močno poškodovana.