Dobljena tožba SVS za izplačilo nadur

Na prvi stopnji je Sindikat vojakov Slovenije dobil tožbo za izplačilo nadur, ministrstvo za obrambo se bo na sodbo pritožilo.

Objavljeno
24. avgust 2016 13.20
tre-DAN SLOVENSKE VOJSKE
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana -  Celjsko delovno in socialno sodišče je s sodbo v vzročnem postopku odločilo, da mora ministrstvo za obrambo za vse kompenzirane ure v zadnjih petih letih članu Sindikata vojakov Slovenije (SVS) izplačati dodatek za delo preko polnega delovnega časa, so sporočili iz sindikata. Za STA je Mors napovedal, da se bo na izdano sodbo pritožilo.

Sindikat vojske je opomnil, da so odgovorne na obrambnem ministrstvu v zvezi na nezakonito odrejanje dela brez predpisanega plačila v primeru koriščenja viškov ur opozarjali že od januarja lani. Odločitev sodišča je za sindikat potrditev, da so imeli prav. S sodbo so na prvi stopnji dobili tožbe več sto članov SVS, pripadnikov Slovenske vojske, s tožbenimi zahtevki od nekaj sto do več tisoč evrov.

V Sindikatu so napovedali, da bodo zahtevali tudi kazensko odgovornost ministrice Andreje Katič. »Pravna mnenja obrambnega ministrstva ne odvezujejo ministra od odgovornosti za kršenje pravic zaposlenih in v primeru te sodbe je zaradi leta in pol nenehnega opozarjanja očitno, da so se pravice zaposlenih v Slovenski vojski kršile zavestno in načrtno, kar bomo tudi dokazali na sodišču,« so navedli v SVS. Z naslova dela preko polnega delovnega časa je bilo doslej vloženih več sto tožb, so še pojasnili v sindikatu.

Ministrstvo za obrambo sodbe vsebinsko ni želelo komentirati. Za STA pa so napovedali, da se bodo na izdano sodbo sodišča pritožili. Prav tako ne želijo komentirati napovedi morebitne kazenske ovadbe zoper ministrico. Pojasnili so, da jo bodo komentirali, če bo oz. ko bo ta vložena.