Mesec preprečevanja zasvojenosti: Dobre izbire premagajo ovire

V mesecu preprečevanja zasvojenosti bodo v središču pozornosti predvsem mladi in njihove stiske pri sprejemanju odločitev.

Objavljeno
03. november 2011 20.07
Posodobljeno
04. november 2011 07.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Ravne na Koroškem – V mesecu preprečevanja zasvojenosti bodo v središču pozornosti predvsem mladi in njihove stiske pri sprejemanju odločitev, ki lahko vodijo tudi v zasvojenost, saj je možnost čedalje večje izbire na vseh področjih pri mladih lahko vir tesnobe in negotovosti.

V Zavodu za zdravstveno varstvo Ravne v novembru pripravljajo številne dejavnosti, usmerjene v krepitev življenjskih veščin, gostili pa bodo tudi mednarodno konferenco, na kateri bodo predstavili najnovejše rezultate raziskave o razširjenosti alkohola in drog med mladino.

Mesec preprečevanja zasvojenosti smo v Sloveniji določili leta 2000, poleg preprečevanja zasvojenosti pa je poudarek tudi na prepoznavanju tveganega vedenja, ki lahko vodi v zasvojenost. Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom Dobre izbire premagajo ovire in bodo osredotočene na mlade in njihove stiske, povezane s čedalje več možnostmi izbire.

»Poudarjamo pomen možnosti izbire, hkrati pa opozarjamo, da odločanje danes ni več tako preprosto,« pravi Marjana Kašnik Janet iz ZZV Ravne, »čedalje večja izbira je lahko vir tesnobe in negotovosti, prelaganje izbiranja in nezmožnost sprejemanja odločitev pa pogosta pojava, o katerih govorijo domači in tuji strokovnjaki.«

Pasti izbire bi se morali zavedati tudi vsi, ki vplivajo na razvoj otrok in mladine, saj pri odločanju nista pomembna le znanje in sposobnost kritičnega mišljenja, temveč tudi druge socialne in osebne veščine ter praktična znanja, ki bi jih morali pri mladih razvijati in krepiti. V ta namen so na spletni strani www.zzv-ravne.si objavili izbor interaktivnih iger za spodbujanje in krepitev življenjskih veščin za osnovnošolce in srednješolce.

Sredi novembra pripravljajo v Slovenj Gradcu mednarodno strokovno konferenco, na kateri bodo spregovorili o preventivi in življenjskem slogu mladostnikov ter poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj bi morali narediti za razvijanje družbene odgovornosti. Predstavili bodo tudi najnovejše izsledke raziskav Mladina 2010, HBSC (z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju) ter ESPAD 2011 (evropska raziskava o razširjenosti alkohola in drog med 15-letniki). Preventivne aktivnosti bodo ves mesec potekale tudi drugod po državi.