Dobrodošli v deželo Avsenikov

Ob 60-letnici Avsenikove glasbe bo radovljiška občina ob gorenjski avtocesti postavila skulpturo s klaviaturo, harmonikami in »marelo«.

Objavljeno
05. oktober 2013 13.07
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Lesce - Ob 60-letnici Avsenikove glasbe bo radovljiška občina v krožišču ob avtocestnem izvozu za Lesce postavila skulpturo s klaviaturo, harmonikami in »marelo«, ki simbolizirajo Avsenikovo glasbo. V času gradbenih del, ki naj bi trajala do konca oktobra, je promet v krožišču, skozi katerega vodi cesta tudi proti Bledu, oviran.

Izbrana lokacija je visoko frekventna vstopna točka v radovljiško občino in je zaradi odcepa za Bled in Bohinj tudi pomembna turistično informacijska točka. »S postavitvijo skulpture bo urejena in izkoriščena za promocijsko sporočilo o naši dediščini. Hkrati bo usmerila obiskovalce v kraj, ki svojo turistično ponudbo gradi tudi na Avsenikovi glasbi,« so prepričani na radovljiški občini.

Za pridobitev dokumentacije, ureditev sredinskega otroka v krožišču in postavitev skulpture je radovljiška občina v letošnjem proračunu zagotovila 72.000 evrov. Projekt pa zaradi prispevka bratov Avsenik k promociji Gorenjske in Slovenije ter zaradi ureditve doslej zanemarjenega krožišča podpirajo tudi druge gorenjske občine. Poleg tega nekaj sredstev prispevajo pokrovitelji in donatorji.

Radovljiškemu županu Cirilu Globočniku se lokacija za skulpturo Avsenikove glasbe ob vhodu v turistične destinacije Radovljica, Bled in Bohinj zdi nadvse primerna. Poleg tega je bilo krožišče ob leškem avtocestnem izvozu doslej po njegovem mnenju skrajno neurejeno. Zato je občina zaprosila Družbo RS za ceste (DRSC), da zemljišče na sredinskem otoku v krožišču nameni postavitvi skulpture.

Občina je pri pripravi dokumentacije sledila vsem pogojem za zagotavljanje cestne varnosti in tako pridobila gradbeno dovoljenje. Po zaključku glavne turistične sezone so se začela gradbena dela, v času katerih je notranji pas v krožišču zaprt. Promet pa bo v skladu z dovoljenjem DRSC predvidoma oviran do konca oktobra.

Na otok v krožišču bodo umeščeni deli skulpture, izdelani po avtorski predlogi Klemena Rodmana. Postavljene bodo velike klaviature, tri harmonike in tradicionalna rdeča »marela«. Vsi elementi bodo izdelani iz betona in nerjavne pločevine, posebej obdelane in peskane, je pojasnil župan.