Dobruške Rome vznemirila napovedana gradnja poslovne cone

Prebivalci Dobruške vasi trdijo, da jih občina o svojih namerah ni obvestila in da se čutijo ogrožene.

Objavljeno
01. julij 2013 14.17
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Škocjan - Romi iz Dobruške vasi so Evropski komisiji, premierki, predsedniku republike in še nekaterim poslali pismo, v katerem zahtevajo informacije o nameri, da občina Škocjan na območju njihovega naselja začne graditi poslovno cono in čistilno napravo. Opozorili so, da bi bile v primeru nasilnih preselitev kršene njihove človekove pravice.

V pismu so med drugim opozorili tudi na dogodek izpred osmih let, ko je v njihovem naselju prišlo do bombnega napada, na težave, ki so jih imeli z zagotavljanjem pitne vode, pogoste grožnje okoličanov in druge težave romskih prebivalcev, ki živijo v nelegalno zgrajenem naselju in na tuji zemlji.

Na občini poudarili, da je rešitev problema več

Trdijo tudi, da jih občina o svojih namerah ni obvestila in da se zaradi omenjenega projekta oz. morebitnih preselitev čutijo ogrožene. Dobruški Romi še povzemajo, da želijo pri odločanju o usodi svojega naselja sodelovati.

Glede nastalega zapleta so se konec maja na občini Škocjan sestali tamkajšnji župan Jože Kapler, sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta, vodja službe za narodnosti Stanko Baluh, lastnik zemljišča in še nekateri.

Zavzeli so se za dialog z Romi in poudarili, da je možnih več rešitev problema. Vontova pa je takrat povedala, da v naselju v Dobruški vasi še leto ali dve ne bo prišlo do sprememb. Do takrat, ko se bodo začeli širši posegi glede nameravane graditve poslovno-industrijske cone, pa bodo probleme rešili, je dodala in še napovedala, da bodo v pogovore vključili tudi romsko skupnost.

Občina in država bosta za Rome poskušali najti ustrezna bivališča

Tudi župan Kapler je takrat pojasnil, da bo služba za narodnosti oblikovala posebno ekipo, ki se bo sestala s predstavniki pristojnega ministrstva, skupaj z občino pa bodo vse predloge preučili in iskali možne rešitve. Do prvega sestanka je sredi junija že prišlo, je danes potrdil za STA, kdaj pa bo omenjena skupina začela z delom, pa nima podatkov.

Po Kaplerjevih besedah bosta občina in država v nadaljevanju projekta za tamkajšnje romske prebivalce, ki živijo na občinskem zemljišču, skušali najti ustrezna stanovanja ali nova zemljišča. Dolgoročno pa bodo morali morda zaradi poslovne cone preseliti še eno romsko družino, je še povedal župan.

V zvezi z omenjenim kriminalnim dejanjem pred osmimi leti je senat višjih sodnikov za bombni napad na romska naselja Dobruška vas in novomeško Brezje nedavno izrekel dve zaporni kazni in eno oprostilno sodbo. Janezu Schullerju je prisodil 30 let zapora in Leonu Podlogarju zaporno kazen 20 let, Branka Žižmonda Souissaija pa je oprostil, pišejo časniki.

Bombe v romskih naseljih

V novomeškem romskem naselju Brezje je maja 2005 odjeknila eksplozija, v kateri je odvržena bomba poškodovala 39-letno Lucijo Brajdič, mesec kasneje pa sta omenjena storilca bombo odvrgla še v romskem naselju pri Dobruški vasi, kjer sta zaradi njene eksplozije umrli 46-letna Ivanka Brajdič in njena hči, 21-letna Jovanka Kočevar.

Sojenje trem storilcem, od katerih naj bi bil navedeni Žižmond Souissai v enem primeru zgolj šofer, ki ni vedel za naklepe drugih dveh, poteka od leta 2006. Kot je za STA danes povedal odvetnik enega izmed obtoženih Tomaž Bromše, obtožba še ni pravnomočna. Po prejetju sodbe pa imata obtoženca še čas, da se v 15-ih dneh pritožita na vrhovno sodišče.