Dočakali denar države, a se zapleta z zahtevo po reviziji

Država bo za štiri milijone evrov vredno naložbo v Stari Gori zagotovila 2,6 milijona.

Objavljeno
03. december 2015 10.41
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica − Bolnišničnemu oddelku v Stari Gori, v naši državi prvi ustanovi in prvemu centru za celovito rehabilitacijo invalidnih otrok, je država v predlogu proračuna 2016/2017 končno namenila denar za prepotrebno naložbo v posodobitev kompleksa. A se zdaj zatika z zahtevkom za revizijo neizbranega ponudnika projekta prenove.

Po besedah direktorice šempetrske bolnišnice dr. Nataše Fikfak se je za projekt prenove oddelka v Stari Gori prijavilo devet ponudnikov, med ustreznimi pa so izbrali najugodnejšega. Eden od neizbranih projektantov se je zdaj pritožil, kar začetek del seveda dodatno odmika. »Upamo, da bo pritožnik odstopil, a po pravni poti ne moremo narediti ničesar. Lahko le apeliramo na državno revizijsko komisijo, da aktivnosti pospeši,« priznava Fikfakova. Po njenih ocenah bo zaradi tega nastal največ polletni zamik začetka del, ki jih načrtujejo še v prihodnjem letu. Naložba v Stari Gori je sicer ocenjena na štiri milijone evrov, od tega bo 2,6 milijona zagotovilo ministrstvo za zdravje, preostali del pa šempetrska bolnišnica. »V tem trenutku so ključna prav gradbena dela, kjer bomo zelo hiteli,« poudarja.

Kot pojasnjuje dr. Jurij Karapandža, vodja bolnišničnega oddelka v Stari Gori, načrtujejo gradnjo novega objekta, ki bo nadomestil neustrezne paviljone. »Bolnišnica je doslej za projektiranje že namenila denar, prav tako za pripravo dokumentacije, ne pa tudi za opremo. Tu bodo zbrana sredstva donatorjev zelo dobrodošla, saj bomo v enem letu denar še kako potrebovali,« pravi. V Stari Gori trenutno biva 55 pacientov iz vse Slovenije: okrog 30 postelj je namenjenih za rehabilitacijo otrok, 25 za rehabilitacijo odraslih. »Upamo, da bo gradnja potekala tako hitro kot gradnja urgentnega centra. Nekaj dejavnosti bomo ohranili v zdajšnjem paviljonu številka štiri, malo se bomo stisnili, paciente pa bomo morali premestiti tudi v šempetrsko bolnišnico in tam organizirati dejavnost,« poudarja.

Prav včeraj sta dr. Nataša Fikfak in predsednica upravnega odbora Vrabček upanja Darja Povšič Peršolja podisali dogovor o brezplačnem prenosu nabavljene opreme v letošnjem letu v trajno last bolnišnice in dogovor o porabi pretežnega dela denarnih sredstev na računu fundacije, ki jih bodo namenili izključno nakupu opreme v novem rehabilitacijskem centru. Za ta namen je fundacija rezervirala 130.000 evrov, od julija 2010 do letošnjega novembra pa je Stari Gori že namenila slabih 57.000 evrov za nakup opreme – nekaj sodobno opremljenih bolniških postelj za najbolj zahtevne paciente, električne stimulatorje, počivalnike in pripomočke za fizioterapijo – ter usposabljanje strokovnega kadra.

Posebej so se včeraj zahvalili družbi Esimit Europa, ki jo je zastopal njen ustanovitelj Igor Simčič, hkrati pa že napovedali SMS-akcijo, ki bo trajala ves december. Na številko 1919 je s ključno besedo VRABCEK projektu mogoče nameniti evro. Zbrani denar bodo namenili nakupu invalidskih vozičkov za bolnišnični oddelek.