Dodatki za stalno pripravljenost: Poravnava med ljubljansko univerzo in državo ni mogoča

Ministrstvo v zvezi z izplačevanjem dodatkov od univerze zahteva, da jih vrne v proračun.

Objavljeno
12. maj 2017 13.33
Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta. Slovenija 3.aprila 2015.
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana − Poravnava med strankama absolutno ni mogoča, je včeraj na glavni obravnavi v zadevi država proti univerzi, zaradi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost, poudarila državna pravobranilka. Zastopnik univerze trdi, da nasprotni strani ni uspelo dokazati, da so bili dodatki izplačani iz proračunskih sredstev.

Država od univerze terja vračilo 780.943 evrov zaradi nezakonitega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost na devetih fakultetah, ki smo ga novembra 2015 razkrili v Delovih Ozadjih. Ekonomska in filozofska fakulteta ter fakultete za gradbeništvo, družbene vede, šport, matematiko, elektrotehniko, računalništvo in socialno delo, kot je takrat ugotovil inšpektorat za javni sektor, za njihovo izplačevanje niso imele pravne podlage.

Največ, kar 150.000 evrov bruto, so si izplačali na ekonomski fakulteti. Dodatek sta prejemala tudi nekdanji finančni minister Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, vendar sta ga kasneje, po pritisku javnosti, v celoti vrnila.

Že prežvečeni dokazi

Na današnjem naroku za glavno obravnavo na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča je pravni zastopnik univerze Dino Bauk vložil nov dokaz, in sicer elektronsko sporočilo fakultete za družbene vede, namenjeno glavni tajnici univerze. Ta jih je pozvala, naj posredujejo podatke o sredstvih za dodatke, fakulteta pa je v odgovoru izrecno navedla, da so bili ti financirani tudi iz drugih virov. Sodnica Dida Volk je povedala, da je omenjeni argument slišala že večkrat ter da država tako ali tako zahteva samo vračilo javnega denarja, ne tistega, ki izhaja iz tržnih virov.

                                                    Dino Bauk. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Obramba: Sredstva niso iz proračuna

Bauk, ki je sicer na prejšnjem srečanju dopuščal možnost poravnave, je po naroku dejal, da nobena stran ne popušča ter da pravobranilstvo ponovno ni dokazalo, da je denar za dodatke izhajal iz proračunskih sredstev. S pravobranilstva so nam sporočili, da so sodišču predložili obsežno dokumentacijo, ki dokazuje nenamensko porabo javnih sredstev, zato poravnava ni mogoča. Prihodnja obravnava bo 7. julija, pisno sodbo pa bosta stranki prejeli po sodnih počitnicah 17. avgusta.

Izplačevanje dodatkov je preiskovala tudi policija; zaradi suma storitve 74 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja je oktobra ovadila 18 ljudi.