Dogovor bi lahko dosegli jutri, stavka v petek končana?

Pogajanja napredujejo, vodstvo UKC bi se posvetovalo z računskim sodiščem in ministrstvom za javno upravo.

Objavljeno
02. november 2011 13.37
Posodobljeno
02. november 2011 17.15
Li. K.
Li. K.

LJUBLJANA – Pogajanja po navedbah vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana napredujejo, vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj pa je napovedala, da bi lahko v petek prekinili stavko srednjih medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III, če bodo v četrtek dosegli dogovor.

Minister Dorijan Marušič je danes sklical sestanek skupine predstavnikov ministrstva za zdravje, ministrstva za javno upravo in vodstva UKC Ljubljana, da bi poiskali rešitev za stavkovne zahteve medicinskih sester in odgovorili na petkov predlog vodstva UKC naj ministrstvo vnovič prouči možnost umika oziroma sprememb odločbe upravnega nadzora iz lanskega novembra.

Posvet z računskim sodiščem in ministrstvom za javno upravo

»Ker si v UKC Ljubljana in Sindikat Kliničnega centra (KC) očitno različno razlagamo vprašanje zakonitosti pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester na dveh delovnih mestih, zlasti v točki odvzema napredovanj, bomo za neodvisno stališče zaprosili računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo,« so povedali v vodstvu UKC Ljubljana

Prerazporeditev na mesta, ustrezna izobrazbi

Srednje medicinske sestre v omenjenih enotah so bile v zadnjih letih plačane po kombiniranih pogodbah – delno za delovno mesto srednje medicinske sestre, delno pa za delovno mesto diplomirane medicinske sestre, katerih naloge tudi opravljajo. Odločba upravnega nadzora ministra za zdravje iz leta 2010 pa je od UKC Ljubljana zahtevala, da srednje medicinske sestre ponovno uvrstijo na tista delovna mesta, ki ustrezajo njihovi strokovni izobrazbi in da UKC Ljubljana od njih zahteva vračilo preveč izplačanih plač.

Gre za napredovanja

UKC Ljubljana jim je po sklepu računskega sodišča odvzel le del napredovanj, ki izhajajo iz deleža njihovih pogodb za diplomirano medicinsko sestro, in zato stavkajo. »Klinični center jim je po sklepu računskega sodišča odvzel tisto, kar jim je nezakonito dal. Gre za delež napredovanj, ki spadajo v delokrog diplomiranih medicinskih sester. Sindikat ne podpira zahtev kolegic, ki zahtevajo to, kar jim ne pripada. Napredujemo lahko, ker smo se za to šolali, ne pa kar tako,« je povedala Flory Banovac iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Bolnikov ne prevzemajo samostojno

V času stavke srednje medicinske sestre ne prevzemajo bolnikov samostojno, pojasnjuje glavna medicinska sestra Kirurške klinike Zdenka Mrak. Te naloge opravljajo diplomirane medicinske sestre, ki imajo ustrezno izobrazbo in znanje, še dodaja Mrakova.