Dogovor med prestolnico in vlado mogoč že do konca tedna

Vlada in MOL bi lahko še ta teden zaključili s pogovori glede dogovora med državo in glavnim mestom, že naslednji mesec pa bi lahko dočakali slavnostni podpis dogovora, je ocenil Zoran Janković.

Objavljeno
20. marec 2007 16.10
Zoran Janković
Ljubljana - Vlada in Mestna občina Ljubljana (MOL) bi lahko še ta teden zaključili s pogovori glede dogovora med državo in glavnim mestom, že naslednji mesec pa bi lahko dočakali slavnostni podpis dogovora, je na današnji novinarski konferenci ocenil ljubljanski župan Zoran Janković. Da pa zaključijo pogovore, morajo razjasniti tri še odprte zadeve, pravi župan.

Odprte še tri ključne zadeve

Trenutno še odprte tri ključne zadeve, ki jih želijo razčistiti z resornimi ministri. Z ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem želijo razčistiti, na koliko denarja lahko prestolnica računa iz pokrajinskih sredstev. Kot je pojasnil, naj bi namreč MOL po programu financiranja pokrajin do leta 2013 dobila 16 milijonov evrov, čeprav so sami predlagali, da bi jih dobili 315.

Premalo sredstev, predvidenih za Ljubljano?

Osrednjeslovenska pokrajina, v katero je bila uvrščena tudi MOL, ima 25 odstotkov celotnega prebivalstva Slovenije, dobi pa le 2,5 odstotka vseh predvidenih sredstev. Poleg Ljubljane je v tej regiji še 26 občin, ki so manj razvite od Ljubljane, zato bodo dobile večino sredstev, Ljubljana pa skoraj nič in to želijo razčistiti z ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem, je pojasnil Janković.

Poleg tega želijo z ministrom za promet Janezom Božičem razjasniti, kdaj bodo izpolnjene vse obveze iz dogovora med Darsom in MOL iz leta 1993. MOL je že poravnal vse svoje obveznosti iz tega dogovora, Dars pa ima še nekatere zadeve za opraviti, pravi župan.

Izgradnja stadiona v Stožicah s pomočjo države?

Zanima jih tudi, kako se bo pokril primanjkljaj zaradi spremenjenega načina financiranja občin, je danes še pojasnil Janković. Ali ga bodo lahko nadomestili skozi zakon o glavnem mestu, o čemer so se dogovarjali. Poleg tega pa želijo od ministra za šolstvo Milana Zvera dogovor na vprašanje, ali bo država sofinancirala izgradnjo stadiona v Stožicah, je še pojasnil.

Bo Ljubljana samostojna pokrajina?

Ljubljana mora biti svoja pokrajina, je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković. To so zapisali tudi v pogajanjih z vlado in na prvem sestanku s predstavniki vlade tudi dobili načelno soglasje. "Zato zadnje razlage ministra Žagarja ne razumem najbolje," je na današnji novinarski konferenci dejal Janković.

"Ljubljana ne more biti kot nerazvite občine“

Po programu financiranja pokrajin do leta 2013 naj bi Ljubljana dobila 16 milijonov evrov, čeprav je Mestna občina Ljubljana predlagala, da bi jih dobili 315. "Jaz razumem, da ne moremo dobiti toliko kot nerazvite občine," pravi Janković. Ob tem pa opozarja, da ima Osrednjeslovenska pokrajina, v katero je bila uvrščena tudi Ljubljana, 25 odstotkov celotnega prebivalstva Slovenije, dobi pa le 2,5 odstotka sredstev.

Poleg Ljubljane je v tej regiji še 26 občin, ki so manj razvite od Ljubljane, zato bodo dobile večino sredstev, Ljubljana pa skoraj nič, ugotavlja Janković. To želijo razčistiti z ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem. Ljubljanski župan upa, da bodo to lahko opravili še ta teden.

Sicer pa meni, da mora Ljubljana najprej končati pogajanja z vlado in izrazil upanje, da jih bodo zaključili še ta teden.

Zakon o pokrajinah

Paket predlogov zakonov o pokrajinah, ki jih je pripravila služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko in jih 12. marca posredovala vsem poslanskim skupinam, predvideva, da bi bila Ljubljana del Osrednjeslovenske pokrajine.

Pokrajina s sedežem prav v Ljubljani bi obsegala naselja občin Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log-Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice in Vrhnika.

Poslanske skupine imajo do 23. marca čas, da posredujejo svoje pripombe.

Po napovedih naj bi spremembe pokrajinske zakonodaje zaživele v letu 2009, potem ko bi skupaj z volitvami v DZ konec leta 2008 izvedli prve volitve v pokrajinske organe.