Dojke naj migajo

»Čim več se pogovarjati z ljudmi, ki so šli skozi to. Ne zapirajte se vase.«

Objavljeno
13. november 2015 15.48
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Tolmin − Če je v Sloveniji rak dojk na prvem mestu obolevnosti med ženskami, je v Posočju ta podatek še bolj skrb vzbujajoč, saj je delež kar tretjino večji od povprečja. Na srečo se lahko z aktivnim življenjem pojavnost občutno zmanjša, zato v soboto Društvo proti raku dojk Posočje v Tolminu pripravlja celodnevno dobrodelno vadbo.

V povprečju zboli vsaka deseta ženska, v Posočju pa vsaka sedma. Zakaj je prav na tem območju raka na dojkah kar za tretjino več, strokovnjaki nimajo pojasnila. »Načeloma gre za preplet dedne preddispozicije, torej nagnjenosti k zbolevanju za rakom, gre pa tudi za določene faktorje okolja, na katere pa seveda imamo možnosti vpliva v smislu zdravega življenjskega sloga. Vemo, da gibanje precej zmanjša pojavnost raka dojke,« je pojasnila specialistka za ginekologijo in porodništvo Erika Tuta. Možne razlage − toda strokovno nepreverjene − za omenjeno obolevnost so tudi v zapuščini prve svetovne vojne in strupih, ki so ostali v okolju, ter slabem vplivu iz Padske nižine.

Ker pa se lahko z aktivnostjo pojavnost raka zmanjša za kar 60 odstotkov, lani ustanovljeno lokalno društvo proti raku dojk vabi v tolminski šolski center na prireditev MIDO − miganje za zdrave dojke.

»Bo zelo pestro, vsakega po malo, ampak vse za to, kar bi morali delati preventivno za preprečevanje raka. Imeli bomo tudi delavnice, kjer bomo svetovali, kako pripraviti zdrav napitek, katera zelišča so priporočljiva za samozdravljenje, in merili sestavo telesa,« je napovedala predsednica društva, ki šteje že 400 članov, Doroteja Batistuta.

Informacije s spleta zmedejo

Iz prve roke svojo zgodbo odkrito deli danes 40-letna Barbara Klinkon, ki se ji je življenje na glavo obrnilo maja lani. Dve operaciji, kemoterapija in 25 obsevanj je že za njo, prihodnji teden jo čaka še dokončna rekonstrukcija dojke. Po izkušnji najprej najde čas zase in to svetuje vsem: »Prej so mi bili na prvem mestu družina, otroci in služba. Danes brez slabe vesti nekomu rečem ne. Danes se postavljam na prvo mesto.«

Tistim, ki bodo morale še deliti izkušnjo, pa svetuje: »Čim več se pogovarjati z ljudmi, ki so šli skozi to. Ne zapirajte se vase, ker je potem zelo težko spet splavati na površje. Brati strokovno literaturo, nikakor pa člankov z družabnih omrežij ali blogov, ker te to zgolj zmede.«

Pri tem želi društvo vplivati na zdravstveno politiko. Najbližji mamograf je namreč v Novi Gorici, zato si želijo, da bi mobilni mamograf krožil tudi po Posočju in da bi ženskam po zdravljenju pripadali pripomočki. S svojimi predavanji pa lahko vsaj malo vplivajo k zgodnejšemu odkrivanju raka dojk, dodaja Batistutova. Kar 70 odstotkov raka dojk v Sloveniji se še vedno odkrije s samopregledovanjem. Bolje lažni preplah kakor prepozno odkritje, opozarja Tutova.