Dokumente, ki bremenijo Türka, je SDS ponaredila

Dokument, ki ga hranijo v Arhivu Slovenije, je drugačen od tistega, ki ga je predstavila SDS. Deset strani so v SDS prekopirali iz dokumenta, ki ga je oktobra 1979 prejel predhodnik Danila Türka na mestu predsednika manjšinske komisije pri SZDL, in ga za potrebe objave na spletni strani SDS vnesli v »Türkov dokument«. Janša se je na razkritje odzval v pismu.

Objavljeno
21. februar 2011 20.45
Marko Pečauer, Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Marko Pečauer, Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Ponovno preverjanje v Arhivu Republike Slovenije je potrdilo, kar smo v Delu pisali že v zadnji Sobotni prilogi: dokument, ki ga je SDS pred slabima dvema tednoma objavila na svoji spletni strani in s katerim je poskušala dokazati, da je predsednik republike Danilo Türk lagal o tem, koliko je vedel o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979, ni identičen s tistim, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije.

Dokument, na katerega se sklicuje SDS, je javno dostopen v Arhivu Republike Slovenije. A kot smo se prepričali v Arhivu, ta dokument ni čisto tak, kot ga je predstavila SDS. Originalni dokument je dolg pet strani in vsebuje dvakrat po dve strani poročila dunajskega veleposlaništva o sojenju storilcema bombnega napada v Velikovcu iz junija 1980, na začetku pa spremni dopis republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje s spiskom prejemnikov, med katerimi je tudi Danilo Türk.

Dokument, ki ga je objavila SDS, je dolg 15 strani. V njem je vseh pet strani iz izvirnega dokumenta, med začetni spremni dopis in poročilo veleposlaništva iz leta 1980 pa je vrinjenih še deset strani iz nekega drugega dokumenta, ki ga Danilo Türk leta 1980 ni prejel.

Pokazalo se je, da so teh deset strani prekopirali iz dokumenta, ki ga je oktobra 1979 prejel Türkov predhodnik na mestu predsednika manjšinske komisije pri SZDL Jože Hartman, in ga za potrebe objave na spletni strani SDS vnesli v tako imenovani Türkov dokument. Tudi teh deset strani je torej pristno arhivsko gradivo, vendar se ne nanaša na Danila Türka.

Ker bi tovrstno prirejanje dokumenta težko pripisali naključni napaki avtorjev v SDS (po ustaljeni navadi noben prispevek, objavljen na spletni strani SDS, ni podpisan), smo največjo opozicijsko stranko zaprosili za pojasnilo. Tam so pisanje v Sobotni prilogi označili za zlonamerne in manipulativne insinuacije.

»Vsi dokumenti so bili pridobljeni v skladu z zakonodajo o Arhivu RS in so javno dostopni v arhivskih škatlah z naslednjimi oznakami: 1592–1593, 1598, 1600–1601, 1610–1620, 1624, 1626, 1628–1632, 1646, 1656–1661, 1665–1667, 1850–1851, 1931. Tako se o njihovi verodostojnosti lahko vsak trenutek vsakdo prepriča,« so zapisali na svoji spletni strani.

Navedeno je seveda res, ne pojasnjuje pa, zakaj so v SDS prirejali dokument, s katerim so hoteli dokazovati svoje težke očitke na račun predsednika republike. Zato smo jih prosili za nekaj dodatnih pojasnil, a jih do konca redakcije nismo dobili.

Predsednik republike Danilo Türk je v odzivu za Delo znova odločno zavrnil »neresnice, podtikanja in manipulacije« o svoji vpletenosti v bombni napad v Velikovcu leta 1979 in poudaril, da prav ti dokumenti postavljajo avtorje podtikanj na laž. Türk ne glede na nova dejstva ne misli sprožiti kazenskopravnih sredstev, kar zadeva vprašanje ponarejanja dokumentov, pa pričakuje, »da bodo v primeru ugotovljenih protipravnosti pristojni organi ustrezno ukrepali«. Morebitno javno opravičilo predsednik prepušča »kulturi in politični civiliziranosti avtorjev omenjenih neresnic«.

Kaj arhivi res povedo o Danilu Türku

Ljubljana – Najmanj, kar lahko rečemo, je, da dokumenti, objavljeni na spletni strani SDS, o obveščenosti predsednika države Danila Türka o bombnem napadu v Velikovcu niso bili pravilno predstavljeni. Dokumenta, ki ga je – kot glavni dokaz Türkove »neposredne obveščenosti« o bombnem napadu – objavila SDS, v Arhivu Republike Slovenije nismo našli. Smo pa našli druge dokumente, ki so jih na sedežu stranke združili in pripisali času Türkovega predsedovanja komisiji za manjšinska vprašanja pri SZDL. Dejansko pa so nastali oktobra 1979, torej nekaj mesecev prej, preden je Türk sploh postal predsednik te komisije.

Famozni dokument SDS, na katerem je v dopisu (datiran 1. julija 1980, najdemo ga v fondu AS 537, arhivska škatla št. 1618) navedenih deset funkcionarjev, na katere je republiški sekretar za mednarodno sodelovanje Jernej Jan poslal povzetke poročanja avstrijskih medijev o sodnem procesu proti velikovškima bombašema, zadnji med njimi pa je tudi Türk, nima priloženih »številnih prilog«, kot to trdijo v stranki, ampak le dve.

Temu dopisu so ob sestavljanju »kronskega dokaza« proti Türku v SDS preprosto dodali dokumente, ki jih je sekretariat o tej temi poslal Türkovemu predhodniku na komisiji Jožetu Hartmanu. (Objavljamo faksimile; naslov dokumenta je Posebna informacija, datiran je 2. oktobra 1979, mapa, ki vsebuje te dokumente, pa nosi datum oktober 1979, fond AS 537, arhivska škatla 1658). Poleg Hartmana je dokumente iz te mape prejelo še 41 drugih funkcionarjev. Türka ni bilo med njimi.

Kako se je zapletalo

2. marec 2010
Državni zbor je obravnaval ustavno obtožbo proti predsedniku republike Danilu Türku, ki sta jo vložili SDS in SLS. Ustavno obtožbo so poslanci na glasovanju zavrnili.

4. marec 2010
Danilo Türk je za Radio Slovenija izjavil: »Takrat, ko se je ta dogodek [bombni napad v Velikovcu] zgodil, sem bil osupel, tako kot mnogi drugi ljudje pri nas. Nobenih ozadij tega dogodka takrat nisem poznal in tudi danes mi niso znana.«

2. februar 2011
Po sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank o spremembi arhivskega zakona je predsednik SDS Janez Janša obtožil Türka laži: »Predsednik republike Danilo Türk je takrat dejal, da je za teroristično akcijo v Velikovcu izvedel iz medijev in da tudi danes ne ve nič več. Lahko rečem, da po tem, kar smo našli v javnem delu arhiva, predsednik laže. On je bil neposredno obveščen o tej akciji.«

3. februar 2011
»Iz dostopnih arhivskih dokumentov izhaja, da je bil Danilo Türk kot visoki funkcionar SZDL za manjšinska vprašanja neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata v Velikovcu ter o mnogih podrobnostih v zvezi z njim. Enega od dokumentov, ki to dokazujejo, bomo javnosti predstavili naslednji teden,« so napovedali na spletni strani SDS.

9. februar 2011
Na spletni strani SDS je bila objavljena kopija dokumenta, ki ga je po njihovih trditvah med drugimi prejel Danilo Türk.

Pojasnilo h gradivu iz arhivskih map

Prvih pet strani je Danilo Turk dejansko prejel kot predsednik komisije za manjšinjska vprašanja (datirani so julij 1980, torej približno deset mesecev po bombnem napadu v Velikovcu). Poleg dopisa z imeni deset funkcionarjev, ki so prejeli informacije jugoslovanske ambasade na Dunaju o sojenju velikovškima bombašema, ta dokumet vsebuje dve dvostranski prilogi s to vsebino.

Pri pripravi ključnega dokumenta, s katerim je SDS Türka obtožila, da se je zlagal, ko je izjavil, da kot predsednik komisije za manjšinska vprašanja pri takratni SZDL o dogodku ni bil neposredno obveščen, pa je SDS prvim petim stranem dodala dokumente, ki so nastali tri mesece preden je Türk funkcijo sploh nastopil.

Ti dokumenti - več jih hranimo v uredništvu - (označeni so od 6-11) so v Arhivu Slovenije shranjeni v drugi mapi "POSEBNE INFORMACIJE", vsi pa so nastali oktobra 1979. Türk je funkcijo nastopil decembra 1979, nasledil pa je Jožeta Hartmana. Iz celotne dokumentacije, ki jo objavljamo, torej izhaja, da Danilo Türk o velikovškem dogodku ni bil neposredno obveščen, kot to trdijo v stranki, temveč je bil to Hartman.

Pismo Janeza Janše objavljeno na spletni strani opozicijske stranke SDS.