Dolenjci čakajo boljšo preskrbo s pitno vodo

Projekt pripravljen, evropskega denarja ni več - Zdravstvena inšpekcija zahteva sanacijo do junija 2015

Objavljeno
24. september 2013 23.51
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto - Novomeškemu županu Alojziju Muhiču in direktorju Komunale Novo mesto Rafku Križmanu se je za danes uspelo dogovoriti za sestanek z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Stankom Stepišnikom o preskrbi Dolenjske s pitno vodo. Projekt za rešitev problema je pripravljen, a čaka, ker so na kmetijskem ministrstvu denar dodeljevali tudi slabo pripravljenim projektom.

Skoraj 70.000 prebivalcev Dolenjske, ki jih s pitno vodo oskrbuje Komunala Novo mesto, je moralo letos skupaj že dva meseca prekuhavati vodo iz pip. »Sedanji vodovodni sistemi ne omogočajo ustrezne, varne in zanesljive preskrbe prebivalcev, javnih ustanov in gospodarstva s pitno vodo. Zdravstveni inšpektorat je zahteval sanacijo stanja do 1. junija 2015,« je povedal Rafko Križman.

Glavni črpališči Jezero in Stopiče sta stari več kot 30 let, več kot 40 let stari glavni vodi iz azbestno-betonskih cevi so škodljivi, dotrajani in vse intenzivneje pokajo. Letos je bilo na obeh primarnih vodih že 11 okvar, na srečo v času kolektivnih dopustov in ob vikendih. Ob okvari enega od glavnih vodov je v običajnem delovnem dnevu vodohranskih zalog le za eno uro.

Občine Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Straža so zaradi težav v preskrbi s pitno vodo že leta 2007 pripravile projekt Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske. Zaradi vedno novih zahtev so ga popravljali že sedemkrat; popolno vlogo za dodelitev evropskih kohezijskih sredstev jim je uspelo pripraviti julija letos. A ko je minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan podpisal vlogo in jo poslal gospodarskemu ministrstvu Stepišniku v pregled in potrditev, sredstev ni bilo več.

Dolenjci zdaj upajo na denar od projektov, ki niso pripravljeni tako daleč, da bi ga lahko porabili. Njihov projekt, »težak« 16,5 milijona evrov, ima pravnomočno gradbeno dovoljenje in izbrane izvajalce, tako da bi se dela lahko začela mesec dni po podpisu pogodbe s kmetijskim ministrom o dodelitvi sredstev. Vseh pet občin ima v proračunih zagotovljena potrebna sofinancerska sredstva.