Dolenjci ogorčeni zaradi zavrnitve financiranja okoljskih projektov

Občine osrednje Dolenjske se že dlje časa soočajo z naraščajočimi težavami pri preskrbi s pitno vodo.

Objavljeno
14. april 2014 15.55
*mpi* PANORAMA-NOVO MESTO
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Novo mesto − Župani osmih dolenjskih občin in novomeška Komunala so zaradi nedavne zavrnitve financiranja svojih projektov preskrbe z vodo v zadnji finančni perspektivi vlado in pristojne ministre pozvali k takojšnjemu sestanku v Ljubljani. Zaradi zavrnitve dolenjskih vodovodnih in drugih projektov so ogorčeni, opozarjajo v svojem zadnjem pozivu in pismu vladi.

Direktor novomeške Komunale Rafko Križman je za STA pojasnil, da jih je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pred tednom obvestila, da je pristojno ministrstvo zavrnilo zahtevke za potrditev pomoči okoljskim projektom s sredstvi finančne perspektive za 18 milijonov evrov vreden medobčinski projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske in približno 31,5 milijona evrov vreden medobčinski projekt suhokranjskega vodovoda.

Na območju Novega mesta vodo prekuhavajo 60 dni na leto

Omenjena projekta preskrkbe z vodo, ki so ju začeli leta 2007 in zanju doslej porabili več denarja, sta po njegovih besedah nujno potrebna. Namreč občine osrednje Dolenjske se že dlje časa soočajo z naraščajočimi težavami pri preskrbi s pitno vodo, med katerim je opozoril predvsem na njeno kakovost, dotrajanost in zastarelost vodovodnega omrežja ter premajhne vodohranske zmogljivosti.

Zaradi motnosti, ki jo povzroča deževje, je treba na območju novomeške Komunale pitno vodo v povprečju prekuhavati 60 dni na leto. Glavne vodovodne cevi so pretežno še iz cementa in azbesta, v primeru okvare pa novomeške vodne zaloge zadostujejo le za uro, je med drugim navedel.

Križman je še povedal, da sta omenjena projekta dobila pozitivno potrditev pristojnega ministrstva in da imajo izvajalce zanju že izbrane. Ob prestavitvi v novo finančno perspektivo pa to pomeni ponovitev dolgotrajnih postopkov in daljši zastoj projektov z vsemi posledicami za udeležene, je še dejal.

Ljubljana zavrača financiranje vseh projektov

Žužemberški župan Franc Škufca je sicer na današnji novinarski konferenci poudaril, da prave in redne preskrkbe z vodo nima še kar petina Suhokranjcev. Njegov šentjernejski kolega Franc Hudoklin pa je dejal, da v Ljubljani zavračajo financiranje vseh dolenjskih okoljskih, in ne samo vodovodnih projektov.

Hkrati je ocenil, da so se Dolenjci o izvedbi svojih projektov naposlušali obljub različnih vlad in različnih ministrov, omenil pa je tudi drugi del projekta izgradnje regijskega centra za ravnanje z odpadki Cerod II, za katerega je po njegovih besedah zmanjkalo denarja.

Novinarske konference se je udeležil tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je poudaril, da vlada, njeni ministri in državno uradništvo predstavljajo le oviro na poti do evropskega denarja. Tega bi si po njegovem mnenju občine same z neposrednim dostopom do Bruslja lažje zagotovile, zadnjo potezo glede financiranja projektov pa je ocenil za norčevanje iz najmočnejše slovenske gospodarske regije in njenih ljudi.