Romi ustanavljajo Zvezo Romov Slovenije za Dolenjsko

Romi ustanavljajo že tretje romsko združenje, prepričani so, 
da imajo premalo podpore sedanjih zvez.

Objavljeno
27. september 2012 20.04
Posodobljeno
28. september 2012 09.00
bora_zabjak
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto - Po že ustanovljenih dveh romskih zvezah s sedežem v Ljubljani in Murski Soboti tudi dolenjski Romi ustanavljajo svojo krovno združenje, ki se bo imenovalo Zveza Romov Slovenije za Dolenjsko in bo imela sedež v Novem mestu.

Novo mesto – Po že ustanovljenih dveh romskih zvezah s sedežem v Ljubljani in Murski Soboti tudi dolenjski Romi ustanavljajo svojo krovno združenje, ki se bo imenovalo Zveza Romov Slovenije za Dolenjsko s sedežem v Novem mestu.

Prva naloga bo vključitev v pripravo sprememb zakona o romski skupnosti

Novomeška romska občinska svetnica in najverjetneje tudi predsednica dolenjske zveze Dušica Balažek je za Delo povedala, da bi novo združenje rado javnosti dokazalo, da je nova generacija Romov sposobna občinskim in državnim ustanovam pomagati pri reševanju romske problematike.

Njihova prva naloga bo vključitev v pripravo sprememb zakona o romski skupnosti in enakopravno kandidirati za člane Sveta romske skupnosti. Dejavni bodo pri legalizaciji na črno postavljenih dolenjskih romskih naselij in tudi na politični sceni. Pred kratkim je začel delovati prvi romski spletni portal na Dolenjskem z imenom Romski odmevi, izdajali bi radi tudi svoj časopis.

Predsednik novomeškega romskega društva Cigani nekoč, Romi danes Bogdan Miklič je za Delo povedal, da se sedanje zveze premalo vključujejo v reševanje romske problematike na Dolenjskem, zato so se na pobudo številnih Romov odločili ustanoviti svojo, ki mora biti alternativa Jožek Horvat Mucovi Zvezi Romov Slovenije, od katere dolenjski Romi nimajo nobene koristi.

V dolenjski prestolnici živi približno 900 Romov

Svetovalec novomeškega župana za reševanje romske problematike Janez Doltar pravi, da je že čas za ustanovitev take zveze v Novem mestu, saj od tiste v Prekmurju ni odkril pozitivnega učinka. Doltar od novega združenja pričakuje pomoč pri reševanju socialnih in bivanjskih problemov v novomeških romskih naseljih in ustvarjalno sodelovanje na vseh drugih področjih.

V dolenjski prestolnici v sedmih romskih naseljih (Žabjak, Brezje, Ruperč vrh, Poganci, Otočec, Ob potoku in Šmihel) živi približno 900 Romov. Predsednik civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je za Delo povedal, da od novega združenja ne pričakuje ničesar pozitivnega, saj gre v tem primeru bolj za »nabiranje dodatnih finančnih sredstev«.