Dolga in draga pot do uporabnega dovoljenja

Novo knjižnico so gradili več kot deset let, na koncu pa bo stala šest milijonov evrov. Za selitev knjig iščejo prostovoljce.

Objavljeno
15. februar 2018 23.43
Blaž Račič
Blaž Račič
Radovljica – Na občini Radovljica so včeraj po več kot desetih letih od začetka priprav za gradnjo dočakali uporabno dovoljenje za novo knjižnico, ki jo bodo predvidoma odprli aprila. Gradnja pet milijonov evrov vredne knjižnice se je precej zavlekla in podražila.

Nova knjižnica bi po prvotnih načrtih za 2,5 milijona evrov morala biti zgrajena že leta 2011, vendar so jo tedaj šele začeli graditi. Na koncu bo stala okoli šest milijonov evrov, v kar so vključeni tudi stroški zunanje ureditve Vurnikovega trga in nakupa 43 parkirnih mest v garažni hiši pod njo, za katera je občina odštela skoraj pol milijona evrov. Brez njih za knjižnico ne bi mogli pridobiti uporabnega dovoljenja.

Kljub zamudi in višjim stroškom pa so Radovljičani, ki so si včeraj lahko prvič ogledali notranjost, zadovoljni s pomembno pridobitvijo v mestu. Alenka Bole Vrabec, gledališčnica in prevajalka iz Radovljice, je po ogledu dejala, da prostor obeta, da postane dnevna soba mesta. Prepričana je, da se bodo obiskovalci v novih prostorih dobro počutili. »Knjižnica stoji sredi mesta, ima prepoznavno in lepo arhitekturo in s svojo podobo že pomembno zaznamuje mesto,« je dejal Radovljičan Miha Zalokar, ki verjame, da bo »z lepimi, velikimi in svetlimi prostori spodbudila duhovni, socialni, kulturni in intelektualni razvoj v mestu«.

Preseliti morajo 120.000 knjig

Kot je povedala ravnateljica knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice Božena Kolman Finžgar, je po pridobljenem uporabnem dovoljenju odpravljena še ena pomembna ovira na dolgi poti do nove knjižnice, gradnjo katere so zaznamovali gospodarska kriza, pomanjkanje (občinskega) denarja za nadaljevanje gradnje in stečaj SGP Tehnika, ki jo je sprva gradil. Dokončalo jo je podjetje Javna razsvetljava. Ravnateljica upa, da bodo knjižnico z 2600 kvadratnimi metri površin lahko odprli aprila, vendar morajo pred tem preseliti še 120.000 enot knjižničnega gradiva, med katerim prevladujejo knjige.

Selitev je velik logistični zalogaj, ki ga knjižničarji sami ne bodo zmogli. Zato do ponedeljka zbirajo prijave prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri selitvi, ki bo predvidoma trajala pet tednov. Zadnje knjige bodo iz stare knjižnice v novo preselili z živo verigo. Rok za vrnitev izposojenih knjig bodo zaradi tega podaljšali do prvomajskih praznikov, kot je dejala ravnateljica, pa jim bralci pri selitvi lahko pomagajo tudi tako, da si v stari knjižnici izposodijo knjige in jih nato vrnejo v novi.

Tri ponudbe za lokal

Na razpis za gostinsko ponudbo v knjižnici so na občini prejeli tri ponudbe, vendar postopek izbire še ni končan, je povedala Alenka Langus, direktorica radovljiške občinske uprave. Župan Radovljice Ciril Globočnik je dejal, da je ponosen na pridobitev in da bodo prostore zdajšnje knjižnice obnovili ter jih namenili dejavnosti medgeneracijskega centra, kar vključuje tudi selitev uspešnega programa Pum-o (za mlade).