Dolga pravna pot izgnane sirske družine

Prošnjo za mednarodno zaščito bo obravnavala sosednja Hrvaška, od koder je pred letom in pol prišla k nam.

Objavljeno
22. marec 2017 18.12
Deložacija sirske družine
Sandra Hanžič, Barbara Hočevar
Sandra Hanžič, Barbara Hočevar

Ljubljana – »Ni meje, ni nacije, ustavimo deportacije,« so včeraj zjutraj ob izgonu sirsko-egiptovske družine z majhnim otrokom na Hrvaško skandirali protestniki pred azilnim domom na Viču. Policistom so poskušali preprečiti, da bi jih odpeljali, ena oseba je bila pridržana.

Nekaj več kot 40 protestnikov, med njimi tudi nekaj prosilcev za azil, se je zbralo pred azilnim domom, da bi preprečili deportacijo tričlanske družine Korba-Sulejman. Ta je avgusta 2015 prišla iz Hrvaške in si ves ta čas s pravnimi sredstvi prizadevala, da bi Slovenija obravnavala njeno prošnjo za mednarodno zaščito, predvsem zaradi materinega slabega zdravja.

Dolga pravna pot

Sirka Carol Korba, ortodoksna kristjanka, in Hani Sulejman, koptski katoličan, sta avgusta 2015 z veljavnim potnim listom in turističnim vizumom prispela na Hrvaško. Namenjena sta bila v Nemčijo, a se je njuna pot tedaj ustavila v Sloveniji, kjer sta zaprosila za mednarodno zaščito.

Rodil se jima je sin Adel, ki je zdaj star leto in pol. Ker je bilo očitno, da sta v EU vstopila na Hrvaškem, je ministrstvo za notranje zadeve odločilo, da Republika Slovenija ne bo obravnavala prošenj, saj je po dublinski uredbi za to pristojna sosednja država, ki bo pristojnosti tudi prevzela.

S pomočjo pravnega strokovnjaka Matevža Krivica sta se Carol Korba in Sulejman pritožila najprej na upravno, potem pa še na vrhovno in ustavno sodišče, sklicujoč se predvsem na slabo zdravstveno stanje matere, ki je trpela za poporodno depresijo in hudimi psihičnimi težavami. Prepričani so, da bi jih selitev na Hrvaško zelo poslabšala.

Ustavni sodniki so zadevo vrnili v presojo vrhovnemu sodišču, ker se ni opredelilo do okoliščin, ki so pomembne z vidika spoštovanja načela nevračanja. To pa se je obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Na podlagi odgovorov je naposled pritrdilo MNZ, da prošnjo družine za azil obravnava Hrvaška.