Dolgi pogovori o plinovodu

Slovenijo so obiskali predstavniki Gazproma in ruskega ministrstva za energetiko. Kot je povedal Janez Kopač z gospodarskega ministrstva so  zbližali stališča glede gradnje plinovoda, ponovno pa se bosta skupini srečali septembra.

Objavljeno
27. avgust 2009 22.55
Majda Dodevska
Majda Dodevska
Ljubljana - Slovenijo so po daljšem premoru znova obiskali predstavniki ruskega Gazproma in ruskega ministrstva za energetiko in s slovenskimi strokovnjaki, pristojnimi za Južni tok, nadaljevali pogovore o gradnji plinovoda čez slovensko ozemlje. Skupino je sprejel direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač s sodelavci. Na ministrstvu so pojasnili, da so se strokovnjaki pogovarjali o davčnih vidikih sporazuma o Južnem toku.

Srečanje, ki se je začelo okrog desetih dopoldne, naj bi se po prvotnem načrtu končalo že do 16. ure, a nam je Kopač šele v večernih urah sporočil, da so se pogovarjali o členu dogovora, ki se nanaša na davke, da so »zelo zbližali stališča« in da bodo v prihodnjih dneh pisno izmenjali »svoje formulacije«. Strokovni skupini naj bi se znova srečali septembra, kdaj natanko, pa Kopač še ni vedel povedati.

Pred dnevi je tudi predsednik vlade Pahor znova napovedal, da je Slovenija blizu podpisa sporazuma o gradnji dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo. Spet je potrdil to, kar sta že pred počitnicami napovedali slovenska in ruska stran - o podrobnostih medržavnega sporazuma se bosta dokončno dogovorila premiera obeh držav, Borut Pahor in Vladimir Putin. Srečala naj bi se kmalu, je napovedal Pahor.

Iz petkove tiskane izdaje Dela