Določili letošnji proračun MOL

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je pojasnil, da proračun za leto 2007 znaša 227 milijonov evrov, ki je za 24 odstotkov nižji od lanskega, in naj bi tako bil začasen.

Objavljeno
23. januar 2007 17.00
Zoran Janković
Ljubljana - Proračun Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2007 je določen v višini 227 milijonov evrov, je pojasnil župan Zoran Janković. Kot je dejal, so v njem zajete vse zakonske in pogodbene obveznosti. "Praktično pa o razvoju v tem proračunu ne govorimo in srčno upam, da je ta proračun začasen," je dejal Janković. Po pripravljenem osnutku je letošnji proračun za 24 odstotkov nižji od lanskega.

Kot je znano, je bil proračun MOL v letu 2006 težak 63,5 milijarde tolarjev, kar je dobrih 264 milijonov evrov. Župan je poudaril, da so se ob pripravi osnutka proračuna natančno pogovorili z vsemi načelniki mestnih oddelkov in poiskali rezerve. Podžupanja Jadranka Dakič je poudarila, da so v pripravo vložili velike napore, saj je MOL ob 56,8 milijona evrov zaradi zakona o financiranju občin. Ta sredstva bi po besedah Dakičeve pričakovali v primeru, če bi veljala stara zakonodaja.

Dakičeva: Vprašljivi nekateri projekti

Po podžupanjinih besedah je iz osnutka proračuna izpadlo veliko pomembnih stvari, MOL pa ne more pokriti niti vseh zakonskih in pogodbenih obveznosti. "Pod vprašajem je nekaj koncesij in financiranje nadstandardnih programov pri predšolski vzgoji v naslednjem šolskem letu," je dejala Dakičeva. Zelo veliko problemov pa bodo po njenih besedah povzročili neizvedeni razpisi za sofinanciranje projektov na področju kulture, zdravstva, športa, sociale in preventive.

Proračun posega tudi v sredstva namenjena financiranju četrtnih skupnosti, zmanjšuje jih približno za polovico. Četrtne skupnosti morajo imeti vpliv, je poudaril Janković, vendar so morali pri pripravi proračuna zmanjševati porabo pri vseh obveznostih, ki niso zakonsko ali pogodbeno določene. "Vsak, ki bo prišel z uporabnim predlogom, da se četrtnim skupnostim vrnejo sredstva, naj predlaga, kje ta sredstva vzeti," je dejal župan.

Janković optimistično glede dopolnitve proračuna

Osnutek proračuna bo v javni razpravi do 5. februarja, po terminskem planu pa naj bi ga mestni svetniki obravnavali na izredni seji 12. februarja. Janković upa, da bodo proračun lahko do faze predloga dopolnili s sredstvi, ki jih bo MOL dobila od države na podlagi dogovora med državo in glavnim mestom. Župan ostaja optimist, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo (srečala naj bi se ta mesec, vendar datum še ni določen) uspela dogovoriti o finančnem sodelovanju države pri projektih, ki niso pomembni le za MOL, ampak tudi za državo.

Na spletni strani MOL sta od danes objavljena oba dokumenta, izhodišča MOL za pogajanja o sklenitvi dogovora o glavnem mestu in zahteva za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o financiranju občin.

Na MOL še niso našli izginulih dokumentov


Na oddelku za gospodarjenje z zemljišči Mestne občine Ljubljana (MOL) še vedno niso našli izvoda Prikaza parcel v lasti MOL na preglednih digitalnih katastrskih načrtih, je pojasnil župan Janković. Izginotje omenjenega dokumenta je bil tudi razlog, da je župan v sredo odpovedal pogodbo o zaposlitvi načelnici oddelka Nuši Dolgan, zoper katero teče postopek izredne odpovedi delovnega razmerja.