Dom ostarelih bo na vzhodni strani Čečovja ali ob Javorniku

Posojilo za gradnjo doma bo občina odplačevala z denarjem od najemnine za objekt, plačeval ga bo črneški dom starostnikov.

Objavljeno
03. oktober 2012 16.28
Posodobljeno
03. oktober 2012 21.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Ravne na Koroškem – Ravenski občinski svetniki so izločili dve od petih lokacij za dom starostnikov, tako so v igri še vzhodna brežina Čečovja, ob vstopu v naselje Javornik in grad Javornik.

Več stroškov bi občina imela z gradnjo na Čečovju, saj bi morali do omenjene lokacije urediti dovozno cesto, regulirati potok Suha in zgraditi most.

Občina Ravne in Koroški dom starostnikov Črneče sta že marca lani podpisala pismo o nameri za dom starostnikov na Ravnah, ki bo tako kot slovenjgraški deloval kot dislocirana enota črneškega. Tudi financiranje gradnje bo enako - občina bo ustanovila posebno podjetje, ki bo dom zgradilo s pomočjo posojila.

Tega bo nato odplačevala z najemnino za objekt, ki jo bo zaračunavala črneškemu domu starostnikov. Ko bo posojilo poplačano, bo dom prešel v last občine.

Ravenska enota bo imela med 60 in 90 postelj

Ocenjena vrednost naložbe je 5,3 milijona evrov, dom pa bo predvidoma zgrajen do leta 2014. Ravenska enota bo imela od 60 do 90 postelj in mogoče ga bo dograjevati. Poleg domske oskrbe nameravajo ponuditi še dnevno varstvo in pomoč na domu.

Pred letom dni je občinski svet v ožji izbor uvrstil pet lokacij: stavbo sedanje upravne enote Ravne, vzhodno brežino naselja Čečovje, območje med starim in novim naseljem stanovanjskih hiš v Kotljah, grad Javornik ter plato med regionalno cesto Ravne-Kotlje in naseljem Javornik. Ker bi bil postopek izbiranja med petimi lokacijami predrag, so se v komisiji odločili, da za izdelavo predinvesticijske zasnove predlagajo samo dve.

Grad Javornik so izločili, ker je zemljišče v zasebni lasti

Grad Javornik so nameravali izločiti, ker je zemljišče v zasebni lasti in bi ga morali odkupiti. Ta je tudi spomeniško zaščiten, zato v grajski stavbi ne bi mogli urediti doma, pač pa bi jo morali obnoviti glede na zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Svetniki pa so v tem videli tudi novo priložnost in so jo podprli.

Tudi pri stavbi upravne enote bi morali najprej odkupiti 30 garaž, nato pa jih skupaj s stavbo porušiti in na njihovem mestu zgraditi dom, kar bi se zaradi velikega števila strank v postopku lahko zelo zavleklo.

V Kotljah bi prav tako morali odkupiti zemljišče za gradnjo, medtem ko sta zemljišči na dveh izbranih lokacijah že v lasti občine.