Dom starejših Taber tudi uradno odprt

Konec januarja 2016 bo novi dom blizu Cerkelj na Gorenjskem, v katerem nudijo nadstandard, že polno zaseden.

Objavljeno
04. december 2015 19.43
Dom starostnikov Taber
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Cerklje na Gorenjskem – V Šmartnem je danes predsednik države Borut Pahor uradno odprl dom starejših Taber, nadškof Stanislav Zore pa je podelil blagoslov. V domu, ki sprejme 150 stanovalcev, sta trenutno že 102 stanovalca in 56 zaposlenih, pretežno domačinov.

Do konca januarja 2016 bodo zapolnili vse kapacitete in tudi še zaposlili 16 ljudi.

Po besedah župana Franca Čebulja je dom, za katerega domačini rečejo, da je "ta novi hotel", stanovalci pa da v njem kakor v nebesih, umeščen na 3,7 ha velikem zemljišču, največja naložba v zgodovini občine Cerklje, vredna 11 milijonov evrov.

Od teh je 5,7 milijona evrov nepovratnih sredstev prispeval EU sklad za regionalni razvoj. Taber je organiziran kot zavod in je v 100-odstotni lasti občine Cerklje na Gorenjskem. Ima koncesijo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Spomladi bodo uredili še park na 8000 kvadratnih metrih in namestili naprave za fitnes, načrtujejo pa tudi ureditev zobne ambulante in fizioterapije, domski zdravnik pa bo namesto dvakrat na teden dosegljiv prav vsak dan.

Čeprav gre za nadstandarni dom (55 kvadratnih metrov na stanovalca), tega nadstandarda ne zaračunavamo, je poudaril v. d. direktorja Zdravko Kastelic: mesečna oskrba v enposteljni sobi je 860, v dvoposteljni pa 740 evrov.