Dom upokojencev Ptuj le dobil direktorico

Jožica Šemnički po letu vedejevstva dobila še štiri leta vodenja DUP

Objavljeno
26. november 2015 20.37
Franc Milošič
Franc Milošič

 Po letu dni je Dom upokojencev Ptuj dobil direktorico s polnimi pooblastili. Svet zavoda je za naslednja štiri leta izbral Jožico Šemnički, ki je v pretečenem letu kot vršiteljica dolžnosti poskušala urediti razmere v domu potem, ko je v začetku lanskega decembra ministrica za socialne zadeve Anja Kopač Mrak z vodilnega  mesta odstranila Kristino Dokl, ki je dom vodila kar četrt stoletja.

A zasedeno direktorsko mesto še ne pomeni, da so zdaj razmere v domu povsem urejene. Pa tudi ne pomeni, da pri imenovanju nove direktorice ni bilo pomislekov in dilem. Te so predvsem proceduralne, saj so člani sveta zavoda že marca razpisali prosto delovno mesto, prijavilo pa se je nekaj kandidatov, med njimi tudi v.d. Jožica Šemnički. Vrhovno sodišče pa je prvega aprila letos z uredbo zadržalo izbiranje in imenovanje direktorice, ker še ni bil končan sodni spor o upravičeni ali neupravičeni odstranitvi Doklove z direktorskega stolčka. Svet zavoda je 20. aprila izmed prijavljenih kandidatov izbral Jožico šemnički, naslednji dan pa je v dom prišlel sklep vrhovnega sodišča s prvoaprilskim datumom. Je bila izbira kandidatke zakonita ali ne, so se spraševali tudi nekateri člani sveta zavoda. Pa tudi nekateri člani ptujskega občinskega sveta so imeli iste pomisleke, a so na koncu vseeno soglašali z izborom sveta zavoda. Sodni spor je Doklova izgubila.
Svet zavoda je direktorico kljub pomislekom izbral soglasno. Predsednik Franc Kodela je povedal, da svet ni dobil nobene informacije o tem, ali je bila vložena revizija sodnega postopka, pa tudi nobene začasne odredbe, da je ne bi smeli imenovati, niso dobili. Dan pred imenovanjem je soglasje dalo tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
Razmere v domu pa še vedno niso povsem urejene. Vodstvo mora odpraviti veliko nedoslednosti in nepravilnosti, ki jih je odkrila posebna revizija poslovanja doma v lanskem letu in še posebej v zadnjih petih letih. Od prvega oktobra so v domu nekoliko znižali osnovno oskrbo in prvi rezultati so pokazali, da so zaradi tega imeli približno 24 tisoč evrov nižje mesečne prihodke, kot prej v primerljivih mesecih. Glede na dobrih 1,9 milijona evrov presežkov v lanskem letu, torej to še ni bilo bistveno usklajevanje cen. Poleg tega pa ima Dom upokojencev Ptuj še okrog 11 milijonov prihrankov iz prejšnjih let, ki naj bi jih porabil za izgradnjo centra medgeneracijskega sodelovanja. V prejšnjih letih pa je s prihranki od poslovanja ta dom zgradil še svoje enote v Juršincih, Kidričevem in v Kopru in tako postal drugi največji domov za upokojence v Sloveniji z več kot 700 oskrbovanci.