Domačini nočejo šmarskih smeti

Šmarčani bi radi odpadke vozili na trebanjsko komunalno deponijo v Globoko, a so v Račjem selu zagrozili z zaporo ceste.

Objavljeno
03. september 2013 20.31
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Šmartno pri Litiji, Trebnje – Iz šmarske občine nameravajo še v tem tednu iz zbirnega centra litijske komunale na Širjavi pri Litiji na trebanjsko deponijo Globoko odpeljati dva kontejnerja smeti (20 ton). Toda prebivalci trebanjske krajevne skupnosti Račje selo temu nasprotujejo in grozijo s protesti.

»Fizično bomo zaprli smetišče«

Predsednik krajevne skupnosti Račje selo Darko Pekolj je za Delo povedal, da se bodo krajani odločno uprli, pomoč so ponudili tudi krajani Dola, Medvedjega sela in Brezovice, saj jih o projektu ni nihče nič vprašal. »Fizično bomo zaprli smetišče, če se bodo kontejnerji res pojavili. Dokler ne bodo zgradili čistilne naprave in sortirnice, poskrbeli za izplačilo rente, uredili smetišče in njegovo okolico ter okrog deponije odstranili romske tabore, toliko časa ne bomo dovolili odlaganja smeti od drugod,« je povedal Pekolj. Na deponijo Globoko podjetje Kostak iz Krškega že več let odlaga ostanke komunalnih odpadkov iz občine Piran.

Na leto odložijo 2000 ton komunalnih odpadkov

Direktor komunale v podjetju Kostak Jože Leskovar je dejal, da na leto odložijo 2000 ton obdelanih komunalnih odpadkov. Okoliški prebivalci podjetju Kostak do zdaj niso zaprli dostopa na smetišče. Pekolj pravi, da o tem občinsko-komunalnem poslu ni seznanjen, bo pa župana Alojzija Kastelica in direktorja komunale Stanka Tomšiča na današnjem sestanku vprašal o tem.

Po zaprtju Ostrega vrha so Šmarčani ostali brez deponije

Po zaprtju komunalne deponije odpadkov na Ostrem vrhu v logaški občini, kamor so Šmarčani skoraj desetletje vozili smeti in za tono odloženih odpadkov plačali 135 evrov, je vodstvo šmarske občine za pomoč prosilo sosednjo trebanjsko občino. Kakor je za Delo povedal direktor trebanjskega komunalnega podjetja Stanko Tomšič, bodo šmarske komunalne odpadke v Globoko začeli odlagati predvidoma še ta teden oziroma takoj po podpisu pogodbe. Konec julija se je s tem strinjal tudi trebanjski občinski svet, kakor tudi preostale tri solastnice deponije, občine Mokronog - Trebelno, Mirna in Šentrupert. Za tono odloženih smeti bodo sosedje po besedah Tomšiča plačali 110 evrov, na leto pa nameravajo odložiti 600 ton odpadkov iz šmarske občine.

Janković je Izlakarja pustil na cedilu

Šmarski župan Milan Izlakar je lani oktobra sicer z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem podpisal pogodbo o pristopu te dolenjske občine v Regijski center za ravnanje z odpadki (Rcero) Ljubljana, a so mu iz Ljubljane sporočili, da njihovih smeti pred letom 2015 ne nameravajo sprejeti. Izlakar zdaj razmišlja, da bi litijski komunali, katere solastnik je tudi šmarska občina, odrekel prevoze smeti v Trebnje in ves posel prepustil trebanjski komunali. Predvsem ga moti, da bodo smeti iz Primskovega, ki je precej bližje deponiji kakor Širjavi, vozili v ta zbirni center in od tu v Globoko.