Domnevno izsiljevanje na občini Šmarje

 Šmarska občinska svetnica je podala odstopno izjavo, župan Milan Izlakar pa trdi, da gre za konstrukt SDS.

Objavljeno
08. november 2011 07.42
Posodobljeno
08. november 2011 09.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Šmartno pri Litiji – Včeraj so litijski policisti zaslišali šmarsko občinsko svetnico Urško Pivec, ker šmarskega župana Milana Izlakarja, ki ga je Pivčeva na nedavni seji občinskega sveta obtožila izsiljevanja, ni prijavila organom pregona. Zaradi suma poskusa dajanja podkupnine bo v petek zaslišan tudi prvi mož šmarske občine.

»Nisem storila kaznivega dejanja,« je za Delo povedala Urška Pivec, ki je o domnevnem županovem izsiljevanju obvestila protikorupcijsko komisijo. Tudi župan Milan Izlakar pravi, da ni storil ničesar protizakonitega.

Vodstvo šmarske občine je prejšnji mesec predlagalo spremembo občinskega proračuna, s čimer so svetniki občino zadolžili za 2,5 milijona evrov. Bančno posojilo bo občina porabila za poplačilo 800.000 evrov dolga podjetju Trgograd, ki je zgradilo športno dvorano Pungrt, za plačilo milijona evrov dolga do istega podjetja za zgrajeno stanovanjsko naselje na Grmačah, preostali denar nameravajo porabiti za gradnjo kanalizacije in šmarske obvoznice. Po naših informacijah je bilo treba rebalans »nujno sprejeti«, toda županovi koaliciji je menda zmanjkal en glas, ki so ga kot kaže želeli dobiti pri Pivčevi (SDS). Ta je včeraj na občino posredovala odstopno izjavo.

Pivčeva je včeraj za Delo povedala, da je imela pred dvema mesecema skupaj z njenim delodajalcem in direktorjem podjetja Žlička Urošem Strmljanom (ta je imel v najemu lokal v gradu Bogenšperk) sestanek na šmarski občini z namenom, da se podjetju zniža plačilo mesečne najemnine. Župan se je takrat menda strinjal, da je najemnina 650 evrov na mesec res visoka, vendar bi bilo treba na podpis nove najemne pogodbe počakati na nov javni razpis Javnega zavoda Bogenšperk. »Župan mi je na dan seje občinskega sveta rekel, da če želim obdržati posel, naj glasujem za rebalans,« je povedala Pivčeva, ki upa, da se bo morda zdaj opogumil še kdo, saj je prepričana, da ni edina, ki jo je župan hotel izsiljevati.

Župan Milan Izlakar nam je obtožbe zanikal, in izrazil sum, da gre za »političen konstrukt SDS«, saj ni v najboljših odnosih s to svetniško skupino. Zaradi obtožb na njegov račun svetnice ne namerava tožiti, pričakuje pa »skromno opravičilo«. Predsednik šmarskega občinskega odbora SDS Peter Avbelj od organov pregona pričakuje, da zadevi pridejo do dna in v primeru potrditve obtožb Pivčeve pričakuje, da bo župan prevzel odgovornost in ukrepal.